Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Családi pedigré: Margó és felmenői

Családi pedigré: Margó és felmenői

agroinform.hu

MARGÓ tehén története – avagy a családtenyésztés kiváló példája.

MARGÓ tehenet megörökítő képzőművészeti alkotás született, amelyet a Hód-Mezőgazda Zrt. telephelyének felújított főépülete előtt tekinthet meg a nagyközönség. De mi is a MARGÓ tehenek története és mitől olyan különleges a teljesítményük?

Amikor a Hód-Mezőgazda Zrt-nél valaki a meghallja a "MARGÓ" nevet, akkor rögtön tudja, hogy az egyik legnevezetesebb tehéncsaládról van szó. Bátran mondhatjuk, hogy évtizedekre visszanyúló, sikeres számláló családot fémjelez a MARGÓ név.
A 2014 október 13-án született, 33082 8445 3 számú Holstein fríz tehén második ellését követően kapta meg az excellent minősítést 2018. április 26-án.

 Már első laktációs korában is kitűnt kortársai közül, hiszen 2016. október 11-ei ellését követő értékeléskor 85 Végső pontszámmal rendelkezett.

Főbírálati tulajdonságok tekintetében az alábbiak szerint alakultak a pontjai: Testpont: 82; Tejelő erő: 83; Láb- lábvég: 88; Tőgy: 85.

 

A bírálat 2017 februárjában történt, majd ezt követően a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Kiállítás Legszebb Tőgy címet is megszerezte 2017-ben.

Másodjára 2017 október 23-án ellett, amely után 2018. áprilisától – a kiállításra történő válogatás alkalmával újabb bírálati eredménnyel is büszkélkedhetett, amely egyben az excellent minősítést is jelentette MARGÓ számára.

Ezek a bírálati pontjai a következők voltak: Testpont: 90; Tejelő erő: 87; Láb-lábvég: 91; Tőgy: 91 – így 90 Végső pontszámmal zárult ez a bírálat.

Pedigréjét tekintve ATMOST x DE GAULLE x APPROVAL felmenőkkel rendelkezik. Anyai ágon is jó küllemű tehenek biztosították a magas pontszámokat, hiszen anyja 83; anyai nagyanyja 80 ponttal került értékelésre a maga idejében. Anyja 7 elléséből a 6-ként látta meg a napvilágot a Hód-Mezőgazda Zrt. Vajháti tehenészetében. 6 testvére közül 4 bikaborjú volt, a másik két üszőből pedig 81-81 pontos tehenek lettek az idők folyamán.

Termelése tekintetében is a kiugró tehenek közé tartozik, hiszen 1. laktációjában 327 nap alatt 13.444 kg tejet termelt 477,1 kg zsírral és 423,7 kg fehérjével. Egy éven belül újra ellett, mivel a második termékenyítésére vemhesült és 246 nap alatt 12.199 kg tejet termelt 356,6 kg zsírral és 311,3 kg fehérjével.

2019. április 23-án a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj átadó ünnepségén a Hód-Mezőgazda Zrt. bemutatta a sajtó képviselőinek is a Margó szellemét megörökítő képzőművészeti alkotást, amelyet a Rozetta Üvegstúdió készített el egy síküveglapból.

Az üvegszobor 160x130 cm-es, és három darab 10 mm-es „Ultra Clear” üveglapból áll. A külső üvegek edzettek, a belsőben található a lézergravírozott kép. A talapzatban ledes élvilágító szalag van elhelyezve, amely főleg sötétben kiemeli, megvilágítja a gravírozott képet.

A gránitborításos talapzatot tervezte és készítette Návay Sándor hódmezővásárhelyi szobrászművész, aki az elmúlt években már sok kiállítási díjat alkotott a Hód-Mezőgazda Zrt. számára.

 

Margó szobra a Hód-Mezőgazda Zrt. telephelyének főépülete előtt

 

A MARGÓ család története

Sokatmondó és különleges tulajdonságokra utal, ha egy 1600-as tehenészetben a becenevükön ismernek néhány állatot a telep dolgozói. Ilyen volt 4689 "Öreg Margó" (szül.: 1993 LINDY x NICK x ELEK), aki a család alapítójának tekinthető – igaz, hogy ősanyja 1976-os USA importig visszavezethető.

A nem ideális lábszerkezetű, de összességében masszív, jól termelő, jó származású tehénre először a második ellése után figyeltek fel, amikor bikanevelő-, majd a főként lánya érdemei miatt donor minősítést kapott. Életteljesítménye hat laktációban 62.492 kg, valamint 9 ET programból 81 embrió.

Az embriók egy része Vajháton beültetésre került, de sokat értékesítettek más hazai tenyészetekbe, sőt brazil exportra is.

A vajháti tenyészetben született 4 fia kapott tenyésztési engedélyt, amelyeket az ország különböző pontjain használtak természetes fedeztetésben.

Lányai közül kiemelkedik 5577 Margó (Rudolph x Lindy), amelyik anyja után először igazolta a család génjeiben rejlő rendkívüli vitalitást és életteljesítményt 8 laktációban, 86.879 kg tejtermeléssel.

Érdekes, hogy a későbbi koncentrált tenyésztői figyelem ellenére is a legismertebb és a legnagyobb tenyészhatású lánya a hagyományos módon, 1995-ben elsőként született 8652 Margó (Junior x Lindy) lett, aki a telepen a Miss Margó becenevet kapta.

MARGÓ neve beszédes – elegáns, kiváló küllemre utal. A harmadik ellése után 83 végpontszámot kapott, majd egy évvel később 88 pontot, 90-es tőgypontszám mellett.

A kiváló tőgyszerkezet azóta is jellemző az egész családra. Ilyen küllemmel természetes, hogy négy alkalommal is eredményesen szerepelt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, majd az OMÉK-on, többször elnyerve a Kiállítás Legszebb Tőgye címet.

Miss Margó fiai közül 14 kapott tenyésztési engedélyt, az országban született lányaik száma megközelíti a tízezer darabot.

A család legkiválóbb harmadik tehene 8445 Margó tenyésztőitől és bírálóitól az "Excellent Margó" nevet kapta.

Származásáról érdemes a fent leírtakon túl megjegyezni, hogy az "Öreg Margóra" tett rokontenyésztés eredménye. Anyja, 8563 Margó, az Öreg Margó unokája, anyai nagyapja pedig Miss Margó fia.

Ez a pedigré ismét igazolja a családtenyésztés fontosságát!