MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Csábító útlevelek

Csábító útlevelek

napi.hu

Ütőkártya lehet a magyar útlevél – verseny folyik Ukrajnában.

Vajon melyik útlevél ér a legtöbbet? Az erre a kérdésre adott válaszon múlik, hogy az állampolgárságukat szívesen osztogató országok - köztük Magyarország - közül melyek tudják jobban elcsábítani a szomszédaik állampolgárait.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna megválasztott elnöke gyorsan világossá tette, hogy nem óhajt orosz kollégája, Vlagyimir Putyin játékszere lenni. Miután az utóbbi arról beszélt, hogy minden ukrán állampolgárnak felajánlják az orosz állampolgárságot - nem csupán a két délkelet-ukrajnai szakadár régióban élőknek -, megjegyezte, hogy az orosz állampolgárság csak szabadságuk elvesztését jelentené az ukránoknak. Ezért hiába tett ajánlatot Putyin. A helyzet azért bonyolultabb ennél - derül ki Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája cikkéből.

Putyin: az orosz és az ukrán egy nép

Grúzia két vitatott területe, Abházia és Dél-Oszétia orosz lenyúlása is azzal kezdődött, hogy az ott élőknek orosz útlevelet ajánlottak. Moszkva először állampolgárrá tette őket, ezt követően már adódott, hogy elismerje az elszakadt országrészeket és katonai erővel megvédje a lakóikat. Putyin hasonló tervet fontolgathat Ukrajna esetén is, miközben az orosz kommunikáció szerint tarják magukat a 2015-ös minszki megállapodáshoz, amely szerint a délkelet-ukrajnai országrésznek vissza kell térnie Kijev fennhatósága alá.

Ellenségeket szereztek

Ukrajna a nyelvtörvényével adja fel a magas labdát szomszédainak, hogy belefolyjanak belügyeibe. Ez egyebek mellett tiltja az ukránon kívül bármely más nyelv használatát az általános iskolát meghaladó oktatási szinteken. Az alapvetően az orosz nyelvhasználat ellen irányuló szabály sérti a lengyel, a magyar és a román kisebbségi érdeket is. A magyar kormány az ezzel kapcsolatos vita közben titokban elkezdett magyar útlevelek osztogatni a Kárpát-alján élőknek, Románia a magukat részben moldovaiaknak tartó ukrán állampolgárok miatt aggódott, és 2017-ben megszüntette a román állampolgárság intézésével kapcsolatos konzuli díjat.

Az orosz a legnagyobb etnikai kisebbség Ukrajnában, akik sokan jobban beszélnek oroszul, mint ukránul, melynek részben az az oka, hogy az orosz és az ukrán kulturális piac összefonódik, emellett a orosz közösségi portálok népszerűek a szomszédos országban is. Ugyanakkor Zelenszkijnek vélhetően igaza van abban, hogy nem sok ukrán fog orosz állampolgárságért folyamodni, mert az orosz útlevél gyengébb, mint az ukrán.

A Henley Passport Index rangsorban az orosz papír a 47. helyen áll, mivel 118 országba biztosít vízummentes beutazást. Az ukrán útlevéllel, amely a 40., 128 országba kínál szabad bejárást. Bershidsky megemlíti, hogy a magyar útlevél veri mindkettőt: 180 országba lehet vele vízummentesen utazni (amivel 10. a nemzetközi sorrendben). Emellett egy ilyen papírral munkát lehet vállalni az EU bármelyik országában.

Nyugdíjajánlat

Ez azt jelenti, hogy az orosz útlevél vagy azoknak az ukránoknak jó, akik tanulni vagy dolgozni akarnak Oroszországban, vagy azoknak, akik hazájuk halvány nyugdíjbiztosításánál valamivel jobbat akarnak. (Bár az orosz nyugellátás sem éppen világbajnok.) Csakhogy az orosz nemzeti nyugdíjalap bejelentése szerint a délkelet-ukrajnai kettős állampolgárok nem szereznek jogot az orosz nyugdíjakra ha átköltöznek Oroszországba.

Eközben Zelenszkijnek sem problémamentes a helyzete. Ukrajna lakossága csökken, ezért a nyelvtörvény - amelyet a parlament a megválasztása után fogadott el - nem könnyíti meg a munkaerőhiány orvoslását. Biztos, hogy ez a jogszabály nem segít az új elnöknek abban, hogy teljesítse azt a választási ígéretét, miszerint visszacsábítja az elszakított területek lakóit Ukrajnába. (Jó első lépés viszont ehhez, ha újra elkezdik fizetni a nyugdíjukat.)

Ahhoz, hogy visszavonja a nyelvtörvényt, pártjának nyernie kellene az őszi parlamenti választásokon, ugyanis az ukrán elnöki rendszer alapvetően az államfő és a törvényhozás együttdöntéseire épül. Jelenleg elődje, Petro Porosenko pártjának képviselői vannak többségben, és nem magától értetődő, hogy ez a helyzet megváltozik. A két ország végül is tovább harcolhat azért, melyikük útlevele a jobb: egyelőre az ukrán vezet, ám az új elnöknek okosan kell politizálnia ahhoz, hogy ez így is maradjon.

Putyin fenyegetőzik

Vlagyimir Putyin orosz államfőt bosszantja, hogy nem sikerült új szerződést kötni az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról, ezért azzal fenyegetőzik, hogy leállítják az energiahordozó Ukrajnába irányuló exportját - adta hírül a lengyel Rzeczpospolitia energetikai melléklete. Az ügy háttere, hogy az oroszok nem akarták meghosszabbítani a tranzitszerződést 2019 vége után, ám ahhoz, hogy ezt megtehessék üzembe kellett volna állnia az ukrán tranzitot kiváltó északi áramlat 2 vezetéknek. Ez az Északi-tenger fenekén közvetlenül köti majd össze Oroszországot és Németországot, azonban lefektetése megállt a dán felségvizek előtt. Ezért továbbra is szükség lesz az ukrán gáztranzitra. Az ukrán büdzsébe évente 3-4 milliárd dollár folyik be az orosz gáz tranzitdíjából.

Putyin fenyegetésének szépséghibája, hogy Ukrajna 2015 novembere óta nem vásárol közvetlenül gázt a Gazpromtól, ehelyet nyugati szomszédaitól importál (reexportált) orosz gázt. Az ellátással tehát nincs gondja, ám kénytelen magasabb árat fizetni, mintha közvetlenül importálná az energiahordozót.