MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Cél: a kamuprofilok megszüntetése

Cél: a kamuprofilok megszüntetése

hvg.hu

Régóta jelent komoly problémát az interneten, hogy valaki kamu profillal regisztrál.

Gyakran előfordul, hogy valaki hamis profillal ír gyűlöletkeltő bejegyzést/hozzászólást például egy közösségi oldalon, vagy épp sérteget és megaláz másokat. A jelek szerint az osztrákokban megérett a gondolat, hogy ezen változtassanak, a helyi kormány ugyanis egy igen fontos törvénytervezetet készített el.

A Der Standardra hivatkozva az Engadget azt írja, a törvénytervezet arra kötelezne minden egyes felhasználót, hogy a cégek számára a teljes nevüket és címüket is megadják. Mindezt azért, mert csak így lehetne hozzászólást írni egy adott oldalon. Ettől persze ugyanúgy használhatná az illető a becenevét, de egy problémás/törvénysértő bejegyzés esetén azonnal „meg lehetne találni„. Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteleben a törvényt, 500 ezer euró (kb. 142 millió forint) pénzbírsággal lennének sújthatóak, míg a következő alkalommal már a duplája lenne a büntetés.
Persze nem minden egyes weboldalra vonatkozna ez a szabály. A tervek szerint ehhez minimum 100 ezer regisztrált felhasználóval kell rendelkezni, az éves bevétel haladja meg az 500 ezer eurót.
Az osztrák törvényjavaslat miatt sokan aggódnak. Bár a kisebb oldalak felhasználói bázisa szabadon növekedhet, míg el nem érik a törvényben előírt adatszolgáltatás alsó határát, épp azoknak a mikroközösségeknek kedveznek ezzel, ahol folyamatosan találkozni jogsértő tartalommal, ugyanakkor kicsik (így láthatatlanok), és reklám sem fut rajtuk.
A legfőbb szempont ugyanakkor, hogy az oldalak a hackerek számára valódi aranybányává válnak, hiszen nemcsak a felhasználók teljes nevéhez, de még a lakcíméhez is hozzá tudnak jutni.