Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Buzz lesz a Ryanairből

Buzz lesz a Ryanairből

index.hu

A változás oka, hogy a Buzz alacsonyabb költségszinttel működik, mint az ír anyavállalat.

A Ryanair november végével szünteti meg budapesti bázisát, és adja át a magyar fővárosból üzemelő járatait a március óta Buzz márkanév alatt működő lengyel leányvállalatának – írja az Airportal.

Az információik szerint a Ryanair budapesti bázisán dolgozó személyzetet erre a hétre állománygyűlésre hívták össze, feltehetően ezen tervezik bejelenteni az elképzelést a dolgozóknak. A Facebookon megjelent prezentációban azt írja a cég, hogy amelyik munkavállaló nem fogadja el a Buzz ajánlatát, azt másik Ryanair-bázisra helyezik át.

A változás oka, hogy a Buzz alacsonyabb költségszinttel működik, mint az ír anyavállalat. A Ryanair-csoport így akarja felvenni a versenyt a lengyel piac után a magyar főváros repterén is a nála alacsonyabb költségekkel működő és ambiciózus növekedést mutató Wizz Airrel. A Ryanair-dokumentum egész Kelet- és Közép-Európát úgy említi, mint a Buzz fő növekedési piacát.

Az ír fapados lengyel leányvállalata még 2018 nyarán indult öt repülőgéppel, azzal a céllal, hogy részesedést szerezzen a lengyel charterpiacból. A Ryanair idén március 14-én jelentette be, hogy az addigi Ryanair Sun helyett Buzz márkanéven működik majd a leánycég, 2019 őszétől. Ekkor már azt közölték, hogy a Buzz a charterjáratok mellett a menetrend szerinti Ryanair-járatok teljesítését is átveszi. A Rynair-csoport immár öt légitársaságot üzemeltet: az ír Ryanair (DAC), az osztrák Laudamotion, a brit Ryanair UK, a lengyel Buzz cégeket, valamint a 2019 nyarán létrehozott Malta Airt.

A korábbi közlések szerint a Ryanair francia, olasz és német bázisain szolgáló repülőgépek és személyzetek az önálló légi üzemeltetői engedély alatt működő máltai légitársasághoz kerülnek át, így a személyi jövedelemadójukat nem Írországban, hanem a bázisuknak megfelelő országban fizetik majd. A budapesti Ryanair (DAC) bázis bezárása és a lengyel leányvállalatnak történő átadása is beleillik ebbe a stratégiába.