MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Burgenland meghívott kormányzóját nem engedték be a megemlékezésre?

Burgenland meghívott kormányzóját nem engedték be a megemlékezésre?

444.hu

Érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be a meghívottakat.

"Aki emlékszik arra, hogy milyen volt a határellenőrzés a vasfüggöny idején, az borzongva emlékszik vissza a magyar határőrök önkényeskedésére. Ez az önkényesség visszatért. Ironikus módon pont azon a napon, mikor a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóját ünnepelték."

Ezekkel a kemény szavakkal kezdődik az osztrák BVZ friss cikke, amiben azt állítják, hogy a hétfőn, Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában megtartott hálaadó istentiszteletre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, az ÖVP tartományi elnökét.

Doskozil kormányzó a BVZ-nek azt nyilatkozta, hogy „Nem sértődtem meg, de a szervezettség kivánnivalót hagyott maga után. Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?"

Steiner így idézte fel a történteket az osztrák lapnak: "Egy magyar szervező megmondta az őrnek, hogy Kismarton polgármestere vagyok és meg vagyok hívva. De nem érdekelte."

A BVZ szerint a szervezés esetlegességét mutatja, hogy más burgenlandi osztrák politikusok, például Rudolf Stommer, Bettina Zentgraf, vagy Nikolaus Berlakovich kereskedelmi kamarai elnök bejutottak az eseményre a templomba, ami a BVZ-nek nyilatkozó érintettek szerint csak félig telt meg.

Az ügyben megkérdeztem a magyar rendőrséget és a Külügyminisztériumot is, amint válaszolnak, megírjuk.