MENÜ
2018. július 20.
Illés
Búcsú a kávégépektől?

Búcsú a kávégépektől?

napi.hu

Kellemetlen meglepetést hozhat a jövő hét: búcsú a kávégépektől.

Szakértők szerint az ital- és ételautomaták akár fele is eltűnhet az irodákból, üzemekből, vonatokról, mivel túl sokba kerül a bekötésük az adóhivatalhoz. A szakmai szervezetek hiába verik az asztalt.
Óvatos becslések szerint az étel-, ital-, köztük a kávéautomaták negyede, rosszabb esetben fele is eltűnhet jelenlegi helyéről már a jövő héten, mivel az ezeket üzemeltető cégeknek hétfőig kell szerződést kötniük a gépek bekötéséről az adóhivatalhoz - írja a Magyar Nemzet. A rendszert a Magyar Posta üzemelteti, amit sokan nem értenek, mert szemben más lehetséges szolgáltatókkal a Postának nincsenek meg az ehhez szükséges tapasztalatai.

A napilap értesülése szerint 30-35 ezer készüléket kellene bekötni a NAV-hoz az erre szolgáló felügyeleti egység segítségével, amelynek üzemeltetéséért az automatásoknak havi ötezer forintot kellene fizetniük. Csakhogy a legtöbb automata olyan pici haszonkulccsal dolgozik, hogy nem képes kitermelni ezt az összeget. Egy futószalag mellett lévő kávéautomata 70-80 forintos árai mellett például olyan áremelésre lenne szükség, amit nem fizetnének meg a fogyasztók.

Ezért a szakmai szervezetek szerint az automatások jelentős része már meg sem fogja kötni a Postával a felügyeleti szerződést. Ehelyett leszerelik a gépeiket, A kormány nemrégiben 1,44 milliárd forint támogatást ígért az átálláshoz, de a szakma erről csak a sajtóból értesült.