MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Botox helyett kollagénnel dúsított ételek

Botox helyett kollagénnel dúsított ételek

noinetcafe.hu • fotó: naturebuildshealth.com

Régóta dicsérik a kollagént, mivel jó az öregedés ellen, feltölti az ajkakat, és eltünteti a szarkalábakat.

Eddig leginkább injekció formájában kaphatták az érdeklődők, de aki irtózik az ilyentől, most akár az ételével együtt juttathatja a szervezetébe.

Az Észak-Londonban található Gilgamesh nevű ázsiai étterem kollagéngazdag fogásokat kínál, amelyek állítólag erősítik és feszesítik a bőrt. Az „Edd magad szépre!”-menü célja, hogy szembeszálljon az öregedési folyamattal, olyan finomságokat kínálva, mint a kifordított galuska, kollagén- és algasaláta vagy a goji bogyó-sörbet. Ezek mind olyan színtelen és ízetlen fehérjét tartalmaznak, amelyek az emlősök húsában, a disznólábban vagy a csirke bőrében találhatók – ezt főzik a hozzá az alapanyagokhoz.

Kollagéntartalmú ételeket – mint amilyen a nudli, az édességek és egyes táplálékkiegészítők – már eddig is árultak az egészségboltokban, az ilyen menüt felszolgáló éttermeknek pedig Japánban van a legnagyobb divatja. Igaz, mivel a kollagén a gyomorban aminosavvá alakul, a szakemberek kételkednek abban, hogy ilyen módon fogyasztva is eléri-e a fiatalító hatást.

A Gilgamesh konyhafőnöke, Ian Pengelley azonban biztos a dolgában: „Csupa kiegyensúlyozott és egészséges ételt kínálunk, amelyeket kollagénnel dúsítottunk. Ez a fehérje hosszú távon hatásos, és az evés-ivás lényegesen kevésbé fájdalmas módja a szervezetbe való bejuttatásának, mint a Botox.”

A kollagént a test termeli, és a fehérjekészlet 25-30 százalékát adja. Elengedhetetlen a bőr rugalmasságához, és segít egyben tartani a szöveteket. Az idő előrehaladtával azonban egyre kevesebbet termel a szervezet – ezért kezd a bőr ráncossá, petyhüdté válni.