MENÜ
2018. november 22.
Cecília
Borünnep újra

Borünnep újra

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A bor több mint élelmiszeripari termék, ihlető és közösségteremtő erő.

Szekszárd az ékes példája, ahol a hétvégén rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényét. Ez a hagyományos borünnep minden év szeptember harmadik hetében alkalmat teremt a városlakóknak és a környékbelieknek arra, hogy egymással találkozzanak, kiengedjék a gőzt, bort kóstoljanak, vendégeket hívjanak, és együtt múlassák az időt. Nem véletlenül időzítik sok családban erre a hétvégére az elszármazottak hazatérését, a közös programból pedig nem maradhat ki a séta a városközpontban. Rég nem látott ismerősök, elfeledettnek hitt arcok fedezhetők fel ilyenkor a forgatagban, sokan évtizedek távlatából keresik az emlékeiket, miközben ismerkednek az új Szekszárddal. Az idegeneket pedig magával ragadja a hamisítatlan mediterrán miliő a patinás épületek, takaros vendéglők, árusok és nézelődők sodrában. Minőségi, derűs életérzés ez, amiről egyszer egy világlátott hölgy úgy fogalmazott: „Olyan, mintha Toscanában járnék”. Igen, nekünk magától értetődő a minőség, ami régóta jellemzi a város hagyományos borünnepét. Büszkék lehetünk, és bár jól ismerjük, minden alkalommal rácsodálkozhatunk, ez Szekszárd. Lám, a hagyományos ünnepek arra is jók, hogy az unalomig ismert környezet új értelmezést kaphat. Néha el kell távolodnunk ahhoz, hogy észrevegyük saját otthonunk értékeit. Vagy elég, ha érdeklődő vendégeket hívunk.