ERÖV csík
MENÜ
2018. február 23.
Alfréd
Bordalösvény és régi présházak

Bordalösvény és régi présházak

travelo.hu

Bordalösvényt, pincelabirintust és tematikus játszóteret építenek Györköny pincefalujában.

Györkönyben háromszáz présház őrzi a település építészeti örökségét. A tizenegy hektáron elterülő pincefaluban 98 millió forintos európai uniós támogatással fejlesztik a turisztikai vonzerőt – írja az MTI.

A pincelabirintust elhagyott pincékből alakítják ki, amelyben interaktív kiállításon a magyarországi pincefalvakat mutatják be. Az elképzelés szerint az „útvesztőben" digitális karóra segítségével tájékozódhatnak majd a látogatók, akik – ha jól válaszolnak a kiállítási anyagból feltett kérdésekre –, a kijáratnál elhelyezett trezorból egy-egy üveg györkönyi bort nyerhetnek.

A bordalösvény egy 700 méteres bazaltköves utca lesz, itt a pinceszellőzőkre épített állomásokon magyar és német nyelvű bordalkották mellé fa hangszereket helyeznek el, amelyeken le lehet játszani a dallamokat.

A projekt részeként felújítják a településrész központi rendezvényterének számító, amfiteátrumszerű szabadtéri színpadot, amelyhez játszótér és sütöde csatlakozik majd. A fejlesztésektől azt várják, hogy a 950 fős pincefaluba látogatók száma meghaladja az évi kétezret.


Fotó: David Weigel / Flickr.com
A györkönyi pincefalut a 18. században a török hódoltság alatt elnéptelenedett községben letelepített németajkúak kezdték el építeni, a pincék között több 200-300 éves. A jellemzően a 19-20. században épült présházak 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Felújításukra szigorú szabályok vonatkoznak: nem lehet például kéményeket építeni rájuk, és klímaberendezés felszerelése is tilos. Az építészeti örökség megőrzéséért a település 1990-ben, Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat.

Györköny Tolna megyében, Pakstól néhány kilométerre nyugatra, a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet déli határán helyezkedik el.