MENÜ
2019. október 16.
Gál
Blokklánc a diplomahamisítás ellen

Blokklánc a diplomahamisítás ellen

startuponline.hu

Ezzel az ötlettel felszámolhatják az okirathamisítást.

Az Amerikai Egyesült Államokban a statisztikák szerint évi 100.000 hamis diploma kerül olyan illetéktelenhez, aki valójában nem tudja a mögöttes szakértelmet felmutatni. Egy startup felvette a harcot, és blokkláncra helyezte a diplomákat!

Persze viccesen gyakran megkérdőjelezzük, hogy egyesek hol szerezhették a diplomájukat…vagy esetenként baráti társaságban elhangzik néha, hogy valaki a piacon vette a papírjait – valójában ezen gúnyolódások mögött igenis valós társadalmi jelenség áll. A darkweb korában már nem is kell elmennünk a külvárosi piacokig, ha okmányt szeretnénk hamisítani, így egyre szélesebb körben terjed a bűncselekmény.

Az illetékes amerikai hatóság szerint évi százezer hamis diploma kerül “forgalomba” az országban, ezzel nem kevés bosszúságot és problémát okozva a társadalomnak.

A blokklánc nyújtotta biztonság erre is megoldást adhat, éppen ezt a lehetőséget aknázta ki a Learning Machine nevű amerikai startup.

Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrégiben három millió dollár összegű befektetést kapott. Nem csupán a jó ötletet és kész terméket díjazták a befektetőik, hanem azt is nagyra értékelték, hogy már ügyfelekkel is rendelkeznek, köztünk nem mással, mint az MIT-vel is.

Szolgáltatásuk által nem egy kijelölt blokkláncra kerülnek fel az okmányok, a rendszer lehetőséget ad a választásra, kerülhetnek a bitcoin, de akár az ethereum blokkláncára is a sok munkával megszerzett digitális anyagok. Az ügyfelek ezután biztonságban tudhatják a dokumentumokat.

Az kétségtelen ezek alapján, hogy a hamis diplomák elkerülésének, legalábbis visszaszorításának remek eszköze a blokklánc. A Learning Machine a közeljövőben egyre több oktatási intézményben szeretne jelen lenni, és alkalmazni a biztonságos módszert.