MENÜ
2018. július 20.
Illés
Biztos, hogy az alkohol miatt horkol?

Biztos, hogy az alkohol miatt horkol?

winelovers.blog.hu • fotó: noiportal.hu

Számos legenda kering az elfogyasztott alkohol és a horkolás kapcsolata körül. De hogy mennyi is igaz mindebből?

Valószínűleg Ön is hallotta már, hogy "Ne igyon annyit, mert horkolni fog!" vagy éppen hogy "Egész éjjel horkolt, biztos a sok pia miatt." Nos, tulajdonképpen egyik összefüggés sem feltétlenül helytálló, némi valóságalapja azonban mégis van.

Azt mindenképpen fontos leszögezni, hogy elsősorban azok az emberek horkolnak, akiknél az oropharynx (azaz a garat szájüreg mögötti része) részben vagy teljesen el van zárva. Ennek többféle oka is lehet, ám mivel az alkohol ellazítja az izmokat, például magát az oropharynxot, ezért a száj hátsó részében lévő izmok is teljesen elernyedhetnek, ami már akadályozhatja a normális légzést. Az alkohol nyugtató hatása eredeményezheti tehát a horkolást.

 A logikusnak tűnő magyarázat ellenére mégis kevés tanulmány született a korrelációk bizonyítására. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alvási rendellenességekre (a horkolás is ilyen) specializálódott orvosok véleménye szerint mindenképpen kerülendő az alvás előtti alkoholfogyasztás.

Rengetegen fogyasztanak úgy bort/alkoholt, hogy nem horkolnak éjjel, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a melletted fekvő úriember (vagy hölgy) pont az esti borozás miatt hortyog. A dohányzás, az elhízás, sőt a háton alvás is eredményezhet kellemetlen hangokat, fokozott mennyiségben...

Hogy biztosra menjünk, kérjük meg párunkat, hogy 3-4 estére hagyja el az italt, és egyből kiderül, van-e kapcsolat a jelenségek között. Ha a megvonást egy hónapon belül többször is meg tudja ismételni, akkor a következtetései sokkal szilárdabb alapokon nyugszanak majd.

Vigyázat: az alkohol az alvás minőségét alapból rontja, így egy komolyabb mennyiség elfogyasztása után vélhetően fáradtabban kel majd fel, mint ahogyan lefeküdt. Ennek oka pedig az, hogy bár azonnal álomba fog szenderülni, a pihentető REM fázis helyett csak az NREM fázisig jut el (és többször fog felébredni is), így pedig sokkal kevésbé tud regenerálódni.

Szóval a lényeg, hogy nem biztos, hogy az alkoholtól horkol, és az sem, hogy ha alkoholt iszik, biztosan horkolni fog.