Alisca Terra felső banner
MENÜ
2018. szeptember 25.
Eufrozina, Kende
Biopiramis: megoldást keresnek az elsivatagosodás ellen

Biopiramis: megoldást keresnek az elsivatagosodás ellen

http://pinklemur.blog.hu/

Az elsivatagosodás egyre nagyobb probléma szerte a világon.

Az USA székhelyű tervezőcsapat kísérletet tesz arra, hogy visszafordítsa ezt az óriási környezeti problémát egy igazán ambiciózus megoldással.  A nem hagyományos felhőkarcoló design az ősi egyiptomi piramisok nyomán készült. Ez egy piramis alakú üvegház bioszféra, ami egy „élő gépezetként” működik. A terv, melyet egy designer csapat (David Sepulveda, Wagdy Moussa, Ishaan Kumar, Wesley Townsend, Colin Joyce, Arianna Armelli, és Salvador Juarez) készített a 2015-ös eVolo Skyscraper Competition-ön már felhívta magára a figyelmet és kiváló minősítésben részesült.

A tervezők a Szahara sivatagban évezredek óta álló ősi egyiptomi piramisokból merítettek ihletet. Az oázis-szerű biompiramisban a gondosan művelt növények által olyan mikroklíma alakul ki, mely többek között lehetővé teszi a vertikális gazdálkodást, a víztisztítást és a tiszta energia létrehozását.

"A biopiramis projektünk lényege hogy megszakítva a hagyományokat egy olyan szuper-hibrid, megújuló teret hozunk létre, mely tényleg képes lehet globális változást hozni. A biopiramis egy olyan felhőkarcoló, ami nem csak „bioszféraként” működik, hanem egyfajta átjáró Kairóból a Szahara sivatagba” – írja a csoport.

A 390 méter magas „élő-gépezet” felhőkarcolót a tervek szerint egy földalatti víztározóból látnák el vízzel, melyet az épület közepén található elosztón keresztül juttathatnak el a szerkezet minden szegletébe. Továbbá szürkevíz hasznosító és egyéb rendszerekkel egészítenék ki a vízellátást.

A Biopiramisban a gazdálkodás mellett helyet kapna egy múzeum, egy kiskereskedelmi piac, kutatólaborok, turista látványosságok és egy egyetem is. Bár ez még csak egy terv, de kezdetnek egyáltalán nem rossz! Hajrá!