MENÜ
2021. árpilis 23.
Béla
Bemutatták a vadonatúj Toyota Aurist

Bemutatták a vadonatúj Toyota Aurist

player.hu

Genfben leplezte le a Toyota a vadonatúj modellt.

Az előző generációs Auris nem tartozott a legvonzóbb kompaktok közé, de ez az új széria érkezésével teljesen megváltozhat. Genfben leplezte le a Toyota a vadonatúj modellt, amiből egy takarékos és egy erősebb, sportosabb hibridváltozat is érkezik. Dízel pedig egyáltalán nem lesz.

Megbízható, racionális kompakt autónak ismerjük az Aurist, éppen úgy, ahogyan a Corollát is, már évtizedek óta, de nem ez a típus lesz az, aminek a formáját látva vágyni fogunk egyre. Most ezen szeretne változtatni a Toyota. Az Auris harmadik generációja ugyanis sokkal jobban néz ki, olyan feltűnő formát kapott, hogy akár már ezzel is eladhatja magát, pedig a lemezek alatti technika is sokkal érdekesebb lesz.

Az elődjénél négy centivel hosszabb, három centivel szélesebb, két és féllel alacsonyabb az új ötajtós Auris, ami azt jelenti, hogy karcsúbb arányú, amihez dinamikusabb formát rajzoltak neki. Feltűnő a Toyotára jellemző hatalmas hűtőmaszk, látványosak a LED-es fényszórók és hátsó lámpák, a Yaris és a C-HR mintájára itt is elérhető a kétszínű fényezés, eltérő árnyalatú tetővel. Az alapokat egyébként ugyanaz a moduláris padlólemez adja, mint a C-HR-nél.

A négy centivel hosszabb tengelytáv tágasabb belsőt ígér, de még nem tudjuk, hogyan fog kinézni, ezt ugyanis nem mutatta meg a Toyota, a Genfben kiállított prototípus ablakait is gondosan lesötétítették. De a lemezek alatti technika érdekes lesz, a japánok ugyanis úgy döntöttek, hogy végleg búcsút vesznek a dízelmotortól, nem lesz több gázolajos Auris, hiszen mi másért vezették volna be a hibridet belőle, már két generációval ezelőtt.

Az alapmodellbe valószínűleg az 1,2 literes, négyhengeres, turbós benzinmotor kerül 116 lóerővel, és az új Auris megkapja ugyanazt az 1,8 literes hibrid rendszert is, 122 lóerővel, mint ami a Prius és a C-HR kínálatában elérhető. Újdonság viszont a sportos hibrid, 2 literes benzinmotorral és 180 lóerővel, ami minden téren alternatívája lehet a nyomatékos dízeleknek. A kormánykerék mögötti váltófülekkel ígérnek sportos vezetést.

Benne lesz a Toyota Safety Sense rendszere is, ami adaptív tempomatot, ráfutásgátlót, gyalogosfelismerőt, sávelhagyás-figyelmeztetőt, táblafelismerőt és automata távfényt is tartalmaz. Most ennyi, amit megtudtunk a Toyota új reménységéről, a következő hónapokban valószínűleg belülről és alaposabban is megismerhetjük a minden eddiginél ígéretesebb Aurist, amit már nemcsak használni, hanem nézegetni is jó lesz.