MENÜ
2018. június 19.
Gyárfás
Bécs, ahol legjobb élni

Bécs, ahol legjobb élni

krone.at

Már nyolcadik alkalommal rangsorolták a világ nagyvárosait: melyik a legélhetőbb település? A különleges listát évek óta Bécs vezeti és a helyzet mit sem változott.

Sőt, a helyezettek is maradtak, eszerint Zürich, Auckland, München és Vancouver nyújtja a legjobb környezetet lakói számára és a listát érthető módon az iraki főváros, Bagdad zárja.

A metropoliszokat 39 kritérium szerint vizsgálták, a szempontok között kiemelkedően fontos volt a politikai, szociális, gazdasági biztonság és más aspektusok is sokat nyomtak a latba. Így az egészségügyi-, oktatási szolgáltatások, a tömegközlekedés mellett új kategóriaként vezették be a személyes biztonság kérdését. Mértékadó volt, hogyan bánik a város a bevándorlókkal, a külföldi vendégmunkásokat miként kezelik a munkáltatók, továbbá milyen a közbiztonság helyzete az adott városban. Érdekes egyébként, hogy ez utóbbi, a biztonság szempontjából többen is megelőzték Bécset: Bern, Helsinki vagy Zürich is jobb értékelést kapott. Azon sem csodálkozhatunk, hogy az elmúlt évben sokat romlott több város pozíciója, a terrorveszélyeztetés miatt lecsúszott Párizs, London, Madrid, vagy éppen a görög főváros, Athén negyven helyet vesztett pozíciójából. Ami az osztrák fővárost illeti, maguk az érintett városvezetők örömmel nyugtázták az eredményt, úgy fogalmaztak, ez a bécsi út. Egy pulzáló, élhető, szociálisan fenntartható metropolisz, ahol jó élni.