MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Banánevéssel tüntettek a lengyel cenzúra ellen

Banánevéssel tüntettek a lengyel cenzúra ellen

hvg.hu

betiltottak többek között egy olyan műalkotást, amelyen egy nő nagy élvezettel majszol el egy banánt.

Több száz, más források szerint kereken ezer ember tüntetett hétfőn a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új, a konzervatív kormány által kinevezett igazgatója eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, köztük egy videót, amelyen egy nő nagy élvezettel, olykor kihívó pózban majszol el egy banánt.A művészek és ellenzéki politikusok felhívására összegyűlt, főleg fiatalokból álló tüntetők a "cenzúra" elleni tiltakozásképpen maguk is megettek egy banánt. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Jerzy Miziolek pénteken eltávolíttatta a múzeum kiállításáról Natalia LL neves lengyel művész Consumer Art című, 1973-ban készült videóját és az arról szóló fotókat, továbbá egy másik, vitákat kiváltó lengyel művésznő, Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videóját, amelyen egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon.Az igazgató azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba.Miziolek azzal indokolta intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amelyek sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is.A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek.Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános fotókkal és mémekkel. A felháborodás miatt Miziolek hétfőn azt mondta, hogy visszahelyezik a "betiltott" műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják és átrendezik.

Több száz, más források szerint kereken ezer ember tüntetett hétfőn a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új, a konzervatív kormány által kinevezett igazgatója eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, köztük egy videót, amelyen egy nő nagy élvezettel, olykor kihívó pózban majszol el egy banánt.

A művészek és ellenzéki politikusok felhívására összegyűlt, főleg fiatalokból álló tüntetők a "cenzúra" elleni tiltakozásképpen maguk is megettek egy banánt.

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Jerzy Miziolek pénteken eltávolíttatta a múzeum kiállításáról Natalia LL neves lengyel művész Consumer Art című, 1973-ban készült videóját és az arról szóló fotókat, továbbá egy másik, vitákat kiváltó lengyel művésznő, Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videóját, amelyen egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon.

Az igazgató azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba.

Miziolek azzal indokolta intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amelyek sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is.

A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek.

Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános fotókkal és mémekkel. A felháborodás miatt Miziolek hétfőn azt mondta, hogy visszahelyezik a "betiltott" műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják és átrendezik.