MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az utolsó szó jogán öt napig beszélt a bankrabló

Az utolsó szó jogán öt napig beszélt a bankrabló

fintechradar.hu

Michael Jauernik élt az utolsó szó jogával, aztán eszébe jutott még egy szó, majd egy másik is.

A filibuszter jelenséget valószínűleg mindenki ismeri, aki vette-e a fáradságot és végignézte a remek amerikai fantasy sorozat, Az elnök emberei, első évadát. Ez az, amikor a házszabály által nyújtott lehetőséggel élve egy interpelláló képviselő hosszan beszél, csak hogy a törvényhozást akadályozza. Mikszáth képviselő szereplői ilyenkor üvöltöznék, hogy obstrukció.

Múlt héten kiderült, hogy erre a német bírósági rendszer is ad lehetőséget hasonló trükközésre. A 71 éves Michael Jauernik, aki előrehaladott kora ellenére három bankrablás, gyilkossági kísérlet és fegyverrel való visszaélés miatt ítéltek 12 év börtönre ragaszkodott az utolsó szó jogához. Ezt megvonni nem lehet tőle. Még akkor sem, ha napszemüvegben ülte végig a tárgyalását és folyamatosan beszólogatott a bírónak.

Jauernik, kihasználva a lehetőséget, hogy jelentős közönsége van, alaposan fel is használta az utolsó szót. Már a tárgyalás során is elmondta, hogy szerinte bénák voltak a nyomozók az ügyében, az ügyvédeinél még ő is többet tud a jogról, majd megakasztotta a bírót ítélethirdetés közben. Az utolsó szava pedig egy öt napon keresztül tartó beszéd volt.

A bankrabló nem most került először bíróság elé. A hetvenes és nyolcvanas években öt bankot rabolt ki. Majd a hamburgi Fuhlsbüttel börtönben öt napos lázadást szervezett. Már most lehet tudni, hogy fellebbezni készül.