Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Az orbáncfű, mint talajtakaró

Az orbáncfű, mint talajtakaró

edenkert.hu

Az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) talajtakarónak is kiváló növény, mutatós virágokkal.

Napos vagy félárnyékos helyen, kellően nedves talajon gyorsan fejlődik. Több talajtípust is jól tolerál, kifejezetten szereti a porhanyós, napsütötte talajt. Félárnyékban kevésbé virágzik, melegebb éghajlaton pedig örökzöld.
Az örökzöld orbáncfű általános tulajdonságai:

Kemper Kód: A520
Név: Hypericum Calycinum
Növénytípus: lombhullató cserje
Család: Hypericaceae (Orbáncfűfélék)
Magasság: 30 - 45 cm
Virágzási idő: július - augusztus
Virág színe: fénylő élénksárga
Fényigénye: napos vagy félárnyékos
Vízigénye: közepes
Gondozása: könnyű

Napos, vagy félárnyékos helyen, kellően nedves talajon gyorsan fejlődik. Több talajtípust is jól tolerál, különösen szereti a porhanyós, napsütötte talajt. Félárnyékban kevésbé virágzik, melegebb éghajlaton pedig örökzöld. Nálunk félörökzöldként viselkedik. Egy keményebb, fagyos télen a leveleit lehullajtja, de tavasszal újra gyorsan fejlődik. Hamar terjed a gyökerei segítségével, ideális körülmények között könnyen elburjánzik. Ha talajtakaróként akarjuk használni, ültessük 30 centiméterre egymástól.

 AZ ÖRÖKZÖLD ORBÁNCFŰ JELLEGZETESSÉGEI:

Az örökzöld orbáncfű egy indás félcserje vagy cserje, általában 30 cm (néha 45 cm) magas és 60 cm terjedelmű, amelyet leginkább talajtakaróként alkalmaznak. Nagy (5 - 7 cm), sárga ötszirmú virágai a rózsára hasonlítanak, hosszú, sűrű porzószálai feltűnőek. A virágok kettős vagy hármas csoportokban nyílnak, nyáron teljesen eltakarják a növényt. Az átellenes állású, 5-10 cm hosszú elliptikus levelei, napon erőteljes zöld színűek és fényes, sárgás-zöldek árnyékban. Az orbáncfüvet nevezik Áron szakállának, vagy Szent János füvének is. Az orbáncfű nemzetségébe tartozó növényeket (néhány faját már ősidők óta használják sebek gyógyítására) Szent Iván napján összeszedték, és elégedték, hogy elűzzék az ártó szellemeket. Innen a név is, hogy Szent János (Szent Iván) füve.

 AZ ORBÁNCFŰ KÁRTEVŐI: Nincsenek komoly kártevői és kórokozói.

Az örökzöld orbáncfű felhasználása: Talajtakaróként, sziklakertekbe, szegélyek, kerítések mentén. Ugyancsak alkalmas lejtős területek megkötésére. Fák alatt a fa gyökerei fölött is jól fejlődik.