MENÜ
2021. szeptember 18.
Diána
Az okmányirodákban hamisították a teherautók papírjait

Az okmányirodákban hamisították a teherautók papírjait

index.hu

2012 júliusa és 2014 decembere között a vádlottak mintegy 650 járműre rögzítettek valótlan adatokat a hamis iratok alapján.

A Gödöllői Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat 20 emberrel szemben, akik több mint 600 esetben hamis műszaki adatlapokat nyújtottak be és rögzítettek a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodákban.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottjak közül öt nő a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodákban ügyintézőként dolgozott. Az ő feladatuk volt, hogy rögzítsék az adatokat a járművek forgalomba helyezésével, műszaki állapotával kapcsolatos közhiteles nyilvántartásba.
A vádlottak közül hatan mint ügyfelek, az okmányirodákban mások nevében intézték a műszaki vizsgával, tulajdonosváltozással, forgalomba helyezéssel összefüggő ügyeket. A járművek tulajdonosaival további hat vádlott tartotta a kapcsolatot úgy, hogy a járműveket egy vádlott sem látta.

A járművek többsége tehergépkocsi, mezőgazdasági jármű, régebbi típusú autó volt. Ezek közül egyet sem vittek műszaki vizsgára, eredetiség vizsgálatra. Ezzel szemben hamis műszaki adatlapot készítettek, két vádlott pedig egy rétsági és egy veresegyházi vizsgaállomáson valótlan adatokat igazolt a járművek eredetiségvizsgálatáról.
A hamis háttérokmányokat a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodába vitték. Ott a beavatott ügyintézők tudtak arról, hogy minden irat hamis. Ennek ellenére átvették az okiratokat és valótlan adatokat rögzítettek a gépjármű nyilvántartásban.
2012 júliusa és 2014 decembere között a vádlottak mintegy 650 járműre rögzítettek valótlan adatokat a hamis iratok alapján. A Gödöllői Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a vádlottakat, akiknek bűnösségéről a Gödöllői Járásbíróság fog dönteni.