MENÜ
2019. május 21.
Konstantin
Az MNB készíti a költségvetést

Az MNB készíti a költségvetést

parlamentininja.blog.hu • fotó: 24.hu

Matolcsy György ötlete, hogy a nyugdíjasok kezdő nyugdíjának mértékét a vállalt gyermekek számától tenné függővé.

Ennek megfelelően, azok kapnák a ledolgozott munkájuknak megfelelő mértékű nyugdíjat, akik két gyermeket vállaltak. Azok, akik csak 1 gyermeket vállaltak, számukra 20%-kal, a gyermekteleneknek pedig 40%-kal csökkentené Matolcsy a nyugdíjukat! Azok, akik viszont 2-nél több gyermeket vállalnak, minden további gyermek után 20%-kal növelt nyugdíjat kapnának.

Bár vannak országok, ahol a gyermekvállalást a nyugdíjakban kis mértékben jóváírják, de kimondott büntetést sehol sem alkalmaznak. Ilyen jellegű büntetést, legfeljebb kommunista berendezkedésű országokban alkalmaznak. - A Rákosi-rendszerben Magyarországon is volt ilyen az 50-es években...

Az ilyen jellegű intézkedések gyakorlatilag az utcára lökik azokat a személyeket is, akik adott esetben önhibájukon kívül maradtak gyermektelenek, de alapvetően igazságtalanná teszi a nyugdíjak elosztását. Egy ilyen intézkedés a gyermekteleneket vagy örök munkára vagy pedig az utcára löki, mivel a majd' felére zsugorodó nyugdíjból biztosan nem fogja tudni fenntartani magát egy nyugdíjas.