MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az MLSZ örökre eltiltotta a játékpisztollyal hadonászó focistát

Az MLSZ örökre eltiltotta a játékpisztollyal hadonászó focistát

24.hu

Az érintett játékos azzal védekezett, hogy játékfegyver volt a kezében.

 A labdarúgó nem minősült visszaesőnek, a szövetség megyei tagszervezete ennek ellenére példát statuált. Ennél súlyosabb büntetés nincs a magyar labdarúgásban.
Mint kedden beszámoltunk róla, november 6-án a Pér LSE-Tényő SE (2-0) tartalékmeccs alatt a vendégek kispadjáról egyszer csak felállt a felnőtt csapat ott jogosulatlanul tartózkodó játékosa, előhúzott egy pisztolyhoz megszólalásig hasonlító tárgyat, amit ráfogott az amúgy fiatalkorú partjelzőre.

Az esetet sem a játékvezető, sem az asszisztense nem vette észre, ám valaki lefotózta a helyzetet, a képet pedig azonnal megosztotta, így az villámgyorsan tovább terjedt a neten. A 14 órakor kezdődött felnőtt bajnoki (6-0) végére – ahol a pisztolyt ragadó labdarúgó szintén a kispadon ült – a játékvezetőkhöz is elérkezett a híre annak, ami órákkal korábban történt, ezért a spori mérkőzés jegyzőkönyvébe is beleírta a megdöbbentő jelenetet.

Megkeresésünkre Sipos Jenőtől, az MLSZ szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy „a megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága az illetékessége alá tartozó ügyet saját hatáskörben kezeli”. Nos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság példás keménységgel ítélkezett. November 15. határozata szerint Tóth Krisztiánt, a labdarúgás szabálykönyv 8. § (1) a.); 9. § (1) d.) 4. pontjainak megsértése miatt az ominózus meccs másnapjától végleg, minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta.

Mit jelent ez a büntetés?

A 8. § (1) a.) azt takarja, hogy a labdarúgó „sportszerűtlen magatartást tanúsított”, míg a 9. § (1) d.) 4. a végleges időtartamra szóló eltiltásra vonatkozik, és arról rendelkezik, hogy az „eltiltott személy semmilyen hivatalos formában, még sportszakemberként sem működhet az eltiltással érintett eseményeken, illetve időszakban.”

Felmerül a kérdés, mit is jelent pontosan ez a büntetés? Honlapunk megkereste Dr. Dányi Szilárd ügyvédet, aki úgy fogalmazott

az MLSZ foglalkozástól nem tilthat el, azaz a sportoló labdarúgó tevékenységet végezhet, csak nem az MLSZ rendezvényein belül. Amennyiben például külföldön, mondjuk Ausztriában szeretne futballozni, azt megtehetné.

Az MLSZ tagszervezetének határozatától függetlenül folyamatban van az a rendőrségi feljelentés alapján a zajló büntetőeljárás is, amelyet

a kérdéses ügyben a Győri Rendőrkapitányság 2022. november 7-én zaklatás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított.