MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az isztambuli választási eredményt megsemmisítették

Az isztambuli választási eredményt megsemmisítették

index.hu

A török ellenzék szerint árulás az isztambuli választási eredmény megsemmisítése.

Árulásnak nevezte hétfő este Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester, hogy a kormánypárt beadványa alapján a választási bizottság megsemmisítette a március végi választás eredményét, és a választás megismétlését rendelte el.

"Akik a döntéseket hozzák ebben az országban, árulásban vesznek részt, de mi, akik soha nem adjuk fel, meg kell, hogy őrizzük a reményt" - mondta Imamoglu. Az ellenzéki politikus arra kérte támogatóit, hogy szárítsák fel könnyeiket. A támogatói választási bizottság tagjainak lemondását követelték, és a jog és igazság jelszavakat skandálták.

Az államfő Recep Tayyip Erdoğan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tömeges szabálytalanságokra hivatkozva kezdeményezte az isztambuli önkormányzati választás eredményének megsemmisítését. Ekrem Imamoglu március végén nagyon szoros küzdelemben, alig 13 ezer szavazat különbséggel győzte le az AKP jelöltjét, Binali Yildirim korábbi miniszterelnököt.

Az AKP-t vezető Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hétfő este a török demokrácia győzelmének nevezte a márciusi választás eredményének megsemmisítését. (MTI)