MENÜ
2021. árpilis 23.
Béla
Az indiaiak jeep-je

Az indiaiak jeep-je

totalcar.hu

Gladiator XMT: újra van katonai Jeep.

 

Ahogy a Hummer lassan kikopik az Egyesült Államok haderejéből, az AM Generalnak is új tevékenység után kell néznie. Alighanem ez vezette az indianai céget arra, hogy elkészítse a Jeep Gladiator egy katonai felhasználásra alkalmas változatát.

A Gladiator XMT nevének második fele extrém katonai teherautót jelent, és mint a legtöbb katonai projekrtől, egyelőre nem árultak el részleteket. Annyi látszik egyértelműen, hogy masszív kengururács, és vaskos alsó védőlemez került a Gladiator orrára, az ajtókat csőből hegesztett rácsokkal helyettesítették, a sárvédők pedig a legegyszerűbb Gladiator kivitelekéhez hasonlóan fényezetlen kivitelűek. A homokszínű fényezéssel együtt az autó tényleg nagyon katonai jellegű, bár egyelőre nem derült ki, hogy mit terveznek vele, indulnak-e valamiféle katonai tenderen a Jeep pickuppal, vagy csupán jelzésnek szánták, hogy a korszerűsített Hummer, az NXT 360 nem a kínálatuk egyetlen darabja.

Érdekes apróság, hogy az AM General eredetileg a Jeep katonai részlege volt, amelyet 1983-ban, amikor a Jeep épp a Renault kezében volt, az akkori jogszabályok miatt – amerikai katonai beszállító nem lehetett külföldi kézben – kénytelenek voltak eladni. Így a Gladiator XMT tulajdonképp a Jeep és az AM General közti kapcsolat újjáépítését is jelezheti, ami mindkét cégnek a hasznára válhat hosszabb távon.