MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Az év szava: klímasztrájk

Az év szava: klímasztrájk

eduline.hu

Zömében diákok fognak tüntetni, hogy felhívják a figyelmet a klímaválság elleni fellépés fontosságára.

Május 24. és szeptember 27. után november 29-én ismét a klímavédelemért tüntetnek Budapesten a IV. Globális klímasztrájk keretében. A demonstrációt az egyetemisták által elindított Fridays for Future Magyarország szervezi.

„Célunk az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért. Követeléseink a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak. Olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett„ – írják a Facebook-eseményben.

Az előzőekhez hasonlóan valószínűleg most is sok diák vesz majd részt a tüntetésen, ezért a szervezők az eseményhez feltöltöttek egy szülői kikérőt is.
Kijevtől Fokvárosig és Ausztráliáig számtalan helyen tüntettek szeptemberben is, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés fontosságára.

A brit Collins szótár szerint 2019-ben a klímasztrájk lett az év szava: a kifejezést a honlapokon, újságokban, folyóiratokban és a közösségi médiában százszor többször fordult elő, mint az előző években.