MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

hirtv.hu • fotó: szombat.org

Az Európai Bizottság most amerikai céggel köt szerződést

Értékelje a cikket:Az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője kedden.

A szerződés szerint 160 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak az amerikai cégtől, amellyel az EU már augusztusban tárgyalt vakcinavásárlásról. Előzetesen 80 millió adag szállításáról volt szó, illetve adott esetben további 80 millióról.

Az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján biztosítja a vakcinák tagállamok közöti méltányos elosztását – közölte az Európai Bizottság vezetője.

Az uniós bizottság már a hatodik szerződést köti meg. A gyártók ígéretes oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást – tette hozzá von der Leyen.

A Moderna a múlt héten közölte, hogy az ő vakcinájuk 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Korábban a Pfizer tett hasonló bejelentést, állításuk szerint az ő oltóanyaguk 95 százalékos hatékonyságú. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinájuk hatékonyságát 92 százalékosra tették első körben, majd ezt javították kedden 95 százalékra. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca arról számoltak be, hogy koronavírus-oltásuk összességében 70 százalékos védettséget nyújt a kórokozóval szemben.