MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Az energiatermelés és -felhasználás tervezhető és optimalizálható lesz

Az energiatermelés és -felhasználás tervezhető és optimalizálható lesz

laptopcafe.blog.hu

Gigantikus akkumulátor-telepet létesített a Tesla.

A gazdaságos, olcsó, környezetbarát és hatékony energiatermelés és felhasználás a 21. század egyik legnagyobb problémája, melyre minden vállalat a maga módján próbál megoldást találni. A Tesla értelemszerűen akkumulátorainak segítségével próbálja meg hatékonnyá és olcsóbbá tenni az energiatermelést és felhasználást. A cég Dél-Ausztráliában létesített akkumulátor telepe mintegy 60%-kal nagyobb az eddig létesített telepekhez képest és nagyjából 30%-kal csökkenti az energia árát a végfelhasználók számára.

Miért pont akkumulátor?

Ausztráliában a villamos energiát teljes egészében nap és szélerőművek biztosítják. Ezek ugyan környezetbarát és olcsó energiaforrást biztosítanak, viszont kapacitásuk nagymértékben függ az időjárási körülményektől, hurrikánok és árvizek is veszélyeztetik az ellátást. Mivel szélcsendes időben, éjszaka is szüksége van a lakosságnak elektromos áramra, ezért ilyenkor alternatív megoldásokkal kell azt pótolni, hagyományos erőművek kapacitását kell igénybe venni, ez pedig értelemszerűen megdrágítja az áram végfelhasználói árát.

A Tesla Inc – a legnagyobb villamos-energia tároló és megújuló energiaforrásokat kihasználó eszközöket fejlesztő cég, mely alapvetően elektromos meghajtású autók fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Mivel az elektromos autók esetében az akkumulátor kapacitása, teljesítménye és töltésének gyorsasága a használatot alapvetően befolyásoló tényező, ezért ennek fejlesztésére fordítják a legtöbb forrást.

tesla akkumulator packA Tesla által létesített PowerPack akkumulátorfarm 100 megawatt kapacitású és 129 megawattóra energiakivételt biztosít a régió számára. A Hornsdale szélerőműhöz csatlakozva lényegében egy gigantikus UPS, szünetmentás tápként működik. Az erőmű fölös kapacitását eltárolja és szükség esetén a háztartások számára leadja. Az energiatermelés és felhasználás, az akkumulátoroknak köszönhetően tervezhető és optimalizálható lesz.

A 100MW/129MWh teljesítőképesség és leadott energiamennyiség jelenleg egyedülálló a világon. A második helyezett akkumulátorfarm, mely Kaliforniában található, mindössze 80MW-os. A Tesla ausztráliai rendszere Tesla PowerPack 2 akkumulátorokra épül és 4000 háztartás egynapi áramszükségletét biztosíthatja szükség esetén. A teljes rendszer kiépítése után a lítium-ion akkumulátortelep 30 000 otthon egynapi áramellátását biztosítja majd.

Lítiumion-akkumulátor – egy hordozható energiaforrás, melyben lítiumionok gondoskodnak az elektromos áram tárolásáról, nagy előszeretettel alkalmaznak személyautókban és laptopokban. Mivel az akkumulátor élettartama véges, a töltési ciklusok után folyamatosan csökken a kapacitása, ezért a gyártók folyamatosan kutatják és fejlesztik.

Akkumulátortornyokból épített rendszer

Az ausztrál akkumulátor telepen több száz PowerPack torony áll, ezek mindegyike 16 darab lítium-ion akkumulátort tartalmaz, a teljesítményük nagyjából öt akkumulátor megawattonként. A telepek típusa a hírek szerint megegyezik a Tesla S és Tesla X modellekben található elemekkel. A rendszer hatékonyságára jellemző, hogy telepítését követően megszűnt az áramhiány Dél-Ausztráliában, sőt a fölös kapacitást más régiókba exportálhatják.