MENÜ
2019. július 24.
Kinga, Kincső
Az elnök 60 százalékkel csökkenti saját fizetését

Az elnök 60 százalékkel csökkenti saját fizetését

hvg.hu

Míg itthon jól megemelték, Mexikóban éppen csökkentették fizetésüket a politikusok.

Míg itthon éppen ma fogadták el a politikusok a saját fizetésük megtermelésére vonatkozó törvénymódosítást, Mexikóban vasárnap jelentette be az elnök, hogy 60 százalékkal csökkenti saját fizetését. Andres Manuel Lopez Obrador frissen megválasztott mexikói elnök azt mondta, kevesebb mint fele annyit szeretne majd keresni, mint most, hozzátéve, hogy semmilyen köztisztviselő nem fog ennél az összegnél többet kapni.

Az intézkedéseket az elnök már a kampányban is megígérte, ahogy azt is, hogy csökkentik a közpénzből fizetett politikusi kiadásokat, mint például a sofőrökre, testőrökre, illetve az államférfiak magánegészségügyi biztosítására fordított összegeket is. Az elnök intézkedései között szerepel majd az is, hogy sokkal szigorúbban járjanak el a korrupciós esetekben.

Még mielőtt bárki is megsajnálná a mexikói politikusokat, így is elég tisztességes fizetést vihetnek majd haza: az új összeg ugyanis közel 1,6 millió forintnak felel meg. A korábbi mexikói elnök még majdnem 4 millió forintot, 270 ezer pezót keresett egy hónapban.