MENÜ
2018. július 20.
Illés
Az élelmiszertermelésnek mindig lesz jövője

Az élelmiszertermelésnek mindig lesz jövője

FM DASZK Csapó Dániel Középiskola

Agrárszakképzések Napja Szekszárdon, a Csapóban.

A sikeres szakmaválasztás esélye, élmény és információ, testközelből. Mindezt Szekszárd- Palánkon, az FM DASZK Csapó Dániel Középiskola hagyományos rendezvényén, az Agrárképzések Napján tapasztalhatták meg az általános iskolások, melyet október 5-én tartottak meg az intézményben. Nagy érdeklődés mellett előadásokat, bemutatókat, kóstolókat tartottak, üzemlátogatást szerveztek 150 általános iskolás részvételével, remélve, hogy minél többen középiskolásként térnek majd vissza. A sikeres program után Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgatót kértük rövid értékelésre.

– Az Agrárképzések Napja programunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetével, a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályával, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen szerveztük meg – kezdte a főigazgató. – Meghívást kaptak az ágazatban kiemelkedő szerepet betöltő, sikeres cégek képviselői, akik egy-egy szakma jelentőségéről, szépségéről, valamint egy sikeres karrier lehetőségéről beszéltek a gyerekeknek. Idén részt vett például a Dalmand Zrt. szakembere, aki a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevőknek nyújthat gyakorlati helyet, később munkalehetőséget. A húsipari szakma, a hentesképzés jövőjét vázolta fel az új mohácsi vágóüzem, a Mohácsi Vágóhíd Zrt. képviselője, a modern üzemben csúcstechnológia, és a legkorszerűbb feltételek várják a fiatal pályakezdőket. Ezenkívül népszerűsítették a pékszakmát, a tejipari szakmákat a Tolnatej Zrt. részéről mutatták be, és a mezőgazdasági gépészképzést is megismerhették az érdeklődők.


– Ezek szerint már helybe jönnek a vállalkozások, hogy jól képzett munkaerőt találjanak?
– Igen, fontosnak tartják a programunkat, hiszen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások, és szeretnének minél több fiatal megnyerni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar számára.
– Az Agrárképzések Napján nem csak beszéltek, hanem a gyerekek sok mindent ki is próbálhattak, ugye?
– Így van, élményt adtunk a gyerekeknek, mégpedig a Csapós diákok közreműködésével. Saját készítésű péksüteményeket kóstolhattak, őshonos állatokat ismerhettek meg a tangazdaságban, szüreti ízek címszó alatt mustkóstoló is volt. Bemutattuk az iskola húsüzemét és tankonyháját, gépkiállítás és traktorozás mellett volt virágkötészet (a lengyeli tagintézmény szervezte) és üzemlátogatás a Tolnatejnél. A rendészeti és közszolgálati ágazat önvédelmi bemutatójával nagy népszerűségnek örvendett, a húsz éve működő tagozat képzése elismert és kedvelt a fiatalok körében.

– A fő kérdés az, hogy mennyiben érte el a gyerekeket az üzenet,kik vettek részt a programokon?
– A megye általános iskoláit hívtuk előzetesen és minden jelentkező szállításáról, utazásáról gondoskodtunk. Százötvenen vettek részt, a teljesség igénye nélkül Iregszemcsétől, Szakályon át Várdombig jöttek a gyerekek, de voltak szekszárdi és tolnai, őcsényi, decsi érdeklődők is. A 7-8. osztályos korosztályt céloztuk meg, akiket közvetlenül érint a továbbtanulás, szakmaválasztás kérdése.
– Összegezve mit tapasztalt, jönnek a fiatalok az agráriumba, van hajlandóság szakmát tanulni?
– Azt hiszem, először a szülőket kell meggyőznünk. Szeretnénk átadni azt az üzenetet, hogy érdemes a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést választani, mert ennek mindig lesz jövője. Egyre inkább tapasztaljuk, hogy a foglalkoztatók meg is fizetik a munkaerőt, ha valaki nem külföldön képzeli el a jövőjét, akkor itthon is megtalálhatja a számítását. Ezek többnyire fizikai munkák, azonban biztos, jól használható szakmák, melyek később továbbfejleszthetők. Ráadásul családias környezetben, jó légkörben tanulhatnak iskolánkban a gyerekek, tanárkollégáim nem csak a tantárgyakat, hanem egy életfelfogást is próbálnak átadni a gyerekeknek.

Várjuk további nyílt napjainkra is a gyerekeket, szülőket:
November 11-én, szombaton 9-12 óráig és december 7-én 9-12 óráig!