Tam_Bau
MENÜ
2019. árpilis 22.
Csilla, Noémi
Az elegáns barlangház

Az elegáns barlangház

sokszinuvidek.24.hu

Piacra dobták a világ legelőkelőbb barlangját, felszereltségében közel sem hasonlít őseink lakhelyére.

 

Az amerikai Arkansas elszigetelt területén található barlangban az 1800-as évek elején indult el a bányászat, majd 1983-ban John Hay, a Celestial Tea társalapítója vette meg 146 ezer dollárért. Eredetileg atombunkert szeretett volna alkotni belőle, hogy a hidegháború eldurvulása esetén biztos menedékre leljen.

Négy év alatt több mint kétmillió dollárt költött a felújításra. Mint egy 1988-as cikkben írta, legelőször húsz munkás 250 millió évnyi iszapot lapátolt ki a föld alatti kamrából. Miután elmúlt a veszély, rájött, hogy nincs rá többé szüksége, és eladta. A későbbi tulajdonos luxusszállodaként működtette, de most úgy döntött, hogy megválik a négy hálószobás és négy fürdőszobás barlangtól, amelyben nyolc ember is kényelmesen elfér.

Aki szeretné megvásárolni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis az ára nem kevesebb, mint 2.75 millió dollár, átszámítva közel 800 millió forint.

A közel 600 négyzetméteres barlang egyébként úgy alakították át egy hatalmas lakosztállyá, hogy megőrizték természeti adottságait.