MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Az egészségügy MR-diagnosztika világa és az alternatív iskolaalapítás

Az egészségügy MR-diagnosztika világa és az alternatív iskolaalapítás

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Civil Pont a szekszárdi fasorban: ingyen adnak helyet.

Egy lépés a nagy álom felé. A Budapest School mintájára iskolaalapításra készül Szekszárdon, addig pedig egy szabadon használható, közösségi találkozóhelyet nyit gyerekek és idősek számára. BOMBA GÁBOR, a Client-Soft Bt. ügyvezetője, a megyeszékhelyen működő Nyitott MR Diagnosztikai Központ tulajdonosa a Bajcsy Zsilinszky utca 1. szám alatti ingatlanban ősztől gyermekek számára délutáni tanuló, felzárkóztató központot tervez elindítani a tanulási nehézségekkel küzdő vagy lemaradó alsós és felsős gyermekek számára az egykori kávézó helyén, a fasorban. Nyáron gyerek napközis tábort tervez és a kihasználatlan időben ingyenesen fogad kisközösségeket, civil társaságokat, akiknek nincs pénzük, lehetőségük másutt összejönni. Még meg sem nyitott a Civil Pont, már jönnek a jelentkezők.

Az ingatlan, ami legutoljára kávézóként működött csendes, ugyanakkor könnyen megközelítő helyen található, kedvező belső kialakítása, egy nagy, és egy kisebb terem, konyha, szociális blokk és a mellette lévő kihasználatlan Luther tér és park sok mindenre alkalmassá teszik.

Meg sem nyílt, de érdeklődnek

Már edzenek itt dzsiudzsicus gyerekek, felfedezte magának az ulticsapat, és bejelentkezett egy olyan egyházi felekezet, amely egy évben kétszer egy hétig tart adományakciót. Feltehetően ostáblabajnokságot is szerveznek majd itt, de egyelőre a festés, és a portál kialakítása van napirenden. Az ötletgazda vállalkozó mindenkitől csak a takarítást kéri, és természetesen elvárás, hogy mindenki pakoljon el maga után. Nincs túlszervezve a dolog, bejelentkezés, és persze megbízhatóság, adott szó és tett működteti a rendszert, amit alapítója finanszíroz.
Igen, sajnos ma még szűkebb pátriánkban furcsának tűnik, hogy nem pályázatból, állami, vagy önkormányzati pénzből ajánl fel lehetőséget egy sikeres vállalkozó, de a példa talán ragályos lehet.
Bomba Gábor több mint két évtizede alapította egyedi számítógépes programfejlesztéssel és informatikai rendszerek telepítésével, üzemeltetésével foglalkozó vállalkozását, 2013-ban az Év Tolna megyei vállalkozója díjjal értékelték munkáját. A cég jelenleg GDPR tanácsadással és információs biztonsági problémákkal is foglalkozik. Négy évvel ezelőtt kezdte meg működését a Nyitott MR Diagnosztikai Központ, mely a régióban egyedülálló diagnosztikai szolgáltatást nyújt azoknak, akik klausztrofóbiások, gyermekek és hagyományos „zárt” zajos MR vizsgálatot nem bírják. A bátaszéki származású háromgyermekes család-
apa 25 éve vállalkozó Szekszárdon, legkisebb gyermeke nyitotta fel a szemét egy nagyon súlyos társadalmi-oktatási problémára.
– A kisfiam óvodás volt még, és felmerült, hogy speciális nevelési igényű kategóriába sorolják. Erre ugyan nem került sor, de foglalkozni kezdtem a különleges bánásmódú gyermekek és szüleik problémájával – mesélte a kezdetekről. – Az ilyen gyermekek estén az iskolaválasztás, házifeladat-készítés, a délutáni elhelyezés, egy nyári táboroztatás, vagy akár egy iskolai kirándulás is komoly kihívás elé állítja a szülőket.
– A célzott fejlesztés, kis létszámú, alternatív iskolai oktatás lehetősége, az úgynevezett SNI-s gyerekek elhelyezése szinte reménytelen vidéken. Pedig egyre többen vannak, és ha az iskolarendszer, a segítőhálózat nem tud elegendő segítséget adni, a családok szinte tehetetlenek. Aztán megismertem a Budapest School működését, alapelvét, és teljesen magával ragadott. A Prezi alapítója, Halácsy Péter, aki szintén az informatikából jött, hozta létre 2015-ben, itt a gyerekek és tanáraik projekt alapon dolgoznak és fejlődnek. Nincs tanrend és tantárgyak, a „csináld és tanulj” módszerrel készségeket fejlesztenek, az egyéni kreativitásra építenek. Sokat elárul az iskoláról, hogy itt nem a gyerekeknek, hanem a szülőknek kell felvételizni, és együtt tanulnak különleges fejlesztési igényű és átlagos gyerekek. 2019 szeptemberétől már középiskolai oktatás is indul ebben az iskolatípusban. Sokat olvastam róla, és két éve elkezdtem a szervezését, tulajdonképpen már csak megfelelő épület és olyan vállalkozótársak kellenének, akik látnak fantáziát ebben a kezdeményezésben – mondja Bomba Gábor. Aki teljesen biztos abban, hogy az igény megvan, és a Budapest School adaptálható Szekszárdra is, más vidéki nagyvárosok után. De példaként említi a Sportolók Alternatív Iskoláját (SAS), ahol kötetlenebb formában sajátítják el az alapvető készségeket a napjuk nagy részében tréningező, vagy az állami képzésből más okból kiszorult gyerekek.

„A régi Garayt szeretném feltámasztani”

Egy vállalkozó, aki egészen más területről, az informatika világából érkezett, de szülőként, barátként, ismerősként meglátta, átélte a problémát. Nem fél attól, hogy a szakma, a hivatásos oktatásügy képviselői, pedagógusok és gyermeksegítők konkurensnek tekintik majd?
– Nem, egyáltalán nem gondolok erre. Az MR-centrum is új volt, és beigazolta a döntés jogosságát. A kórházban segíti a várólista csökkenését, a helybelieknek nem kell Pécsre, Budapestre utazniuk sürgős esetben, a kórházi dolgozóknak másodállást tudunk biztosítani. Az államin kívül az összes biztosítóval szerződtünk így azok a páciensek ingyen jöhetnek hozzánk, amivel szintén tehermentesítjük a kórházat. Jó kapcsolatban vagyunk a megyei kórházzal. Nem vagyunk és nem is leszünk egymás konkurenciái, együtt dolgozunk a Szekszárdiak jobb helybeli egészségügyi ellátásáért.
Ugyanez mondható el az oktatásról, ahol szintén nem cél a rivalizálás. Honnan lesz pedagógus ? Több olyan pedagógus ismerősöm van, akik már elhagyták a pályát, de egy ilyen iskolarendszerbe szívesen visszatérnének, sőt 2-3 olyan is, aki már a nyitás hírére fejlesztői és gyógypedagógusi továbbképzésre fog beiratkozni szeptembertől. Támogatni szeretnénk a friss pályakezdőket, hogy Szekszárdon maradjanak, a pályára visszatérőket vagy más rendszerben szívesebben tanítókat, és ezért pálya- vagy a város elhagyását fontolgatókat, illetve másodállást, helyet tudunk ajánlani a vállalkozó kedvű pedagógusoknak.
Beszélgetőtársunk szavai sokatmondóak: – A régi Garay János Általános Iskolát szeretném feltámasztani.

Aki a Civil Ponton (Szekszárd, Bajcsy Zsilinszky u. 1.) szeretne közösségének helyet találni, jelentkezhet a Bomba Gábor Szekszárd  Facebook oldalon, vagy a gbomba70szekszard@gmail.com e-mail címen.