MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
„Az egész világnak tudnia kell, mi történik itt

„Az egész világnak tudnia kell, mi történik itt"

spiegel.de, fotó: zeynep tufekci (@zeynep) / Twitter

A fotó bejárta a világot: vasárnap egy nő és gyermekei meghaltak egy orosz támadásban az ukrajnai Irpinben.

Története az ukrajnai háború atrocitásainak szimbólumává vált: vasárnap egy anya és két gyermeke meghalt egy orosz támadásban a Kijev melletti ukrajnai Irpin városában . A család megpróbált elmenekülni a városból. Most a New York Times beszélt a halottak apjával és férjével.

"Az egész világnak tudnia kell, mi történik itt" - mondta az újságnak Szerhij Perebyinis. A halálos támadás idején az ország keleti részén fekvő szeparatista területeken tartózkodott. A család onnan származik, de a 2014-es harcok miatt elmenekült a régióból. Perebyinis még az ukrán háború kezdete előtt visszatért oda, hogy gondját viselje beteg édesanyjának. Amikor két héttel ezelőtt elkezdődött az orosz invázió, nem tudott visszafordulni.

Ezen a ponton a Twitterről olyan külső tartalmat talál, amely kiegészíti a cikket, és amelyet a szerkesztők ajánlanak. Egy kattintással megjelenítheti és újra elrejtheti.

Hozzájárulok ahhoz, hogy külső tartalom jelenjen meg számomra. Ez lehetővé teszi a személyes adatok továbbítását harmadik felek platformjaira. Olvasson többet adatvédelmi szabályzatunkról.

A halálos támadás előtti este azt mondta feleségének telefonon, hogy sajnálja, hogy nem lehet vele. A válasza – mondta most a New York Timesnak – ez volt: "Ne aggódjon, elmegyek innen."

A család egy ismerősével együtt akart elmenekülni. Perebyinis tudott a tervekről. Vasárnap, a tervezett szökés napján már nem tudta elérni telefonon feleségét. A kilenc éves lány és a 18 éves fia telefonos hívásai szintén hiábavalóvá váltak. A Twitteren keresztül tudta meg, miért nem reagált senki a hívásaira.

Az első bejegyzésben azt olvasta, hogy egy család a menekülési útvonalon Irpin közelében halt meg aknavetős támadásban. Nem sokkal ezután egy másik bejegyzésben a támadás helyszínéről készült fotó: "Felismertem a poggyászt, így tudtam" - mondta. A hátborzongató jelenetekről készült fotó bejárta a világot.

Lynsey Addario háborús riporter tanúja volt a bűncselekménynek. A fotót a New York Times tette közzé a borítón. Jól látható rajta három személy holtteste, nyilvánvalóan civilek. Magára lőtték. „De arra is gondoltam, hogy ez a fénykép egy háborús bűntény bizonyítéka, és nekem kellene elkészítenem. Ezeket az embereket, ártatlan civileket megtámadták” – mondta Addario a ZDF „heute-journal”-nak . Leírása szerint Tetiana Perebyinis és gyermekei az orosz lövedékek célpontjai voltak.

"Egy olyan helyzet volt, amikor civilek voltak a célpontok, és a gránátokat valóban a civilekre dobták" - mondta. A Perebyinis családnak segíteni akaró ismerőse sem élte túl a támadást.

"Nem tudom, hogyan tud Isten megbocsátani az ilyen bűnöket" - mondta Perebyinis a New York Timesnak. Ahhoz, hogy családja halála után visszajusson Kijevbe Kelet-Ukrajnából, Oroszországba kellett utaznia . Kalinyingrádon keresztül érkezett Lengyelországba , majd végül vissza hazájába.

Ezen a ponton olyan külső tartalmakat talál, amelyek kiegészítik a cikket, és amelyeket a szerkesztők ajánlanak. Egy kattintással megjelenítheti és újra elrejtheti.

Elmondása szerint az orosz-lengyel határon az orosz őrök kihallgatták, ujjlenyomatot vettek tőle, és tisztázatlan okok miatt készen álltak letartóztatni, bár végül megengedték neki, hogy tovább utazzon. Az egyetlen határ Lengyelország és Oroszország között Kalinyingrád orosz exklávéja körül fut.

Azt mondta, hogy azt mondta nekik: „Az egész családom meghalt abban, amit ti különleges műveleteknek neveznek, mi pedig háborúnak. Azt csinálhatsz velem, amit akarsz. Nincs már vesztenivalóm."