MENÜ
2019. augusztus 24.
Bertalan
Az áfonyából, szederből készült bor orvosság?

Az áfonyából, szederből készült bor orvosság?

cukrom.hu

Ez a különleges bor lehet a cukorbetegek új csodaszere.

A cukorbetegség napjaink egyik feltörekvő és sajnos egyre erősödő ellensége. A világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely több mint 100 millió embert érint, és akkor még nem számoltuk a potenciális cukorbetegeket vagy azokat, akik még egyáltalán nem is tudnak róla, hogy diabéteszesek.

A University of Illinois legújabb kutatási eredményei szerint a fekete áfonyából és a szederből készült, alkoholtartalmától megfosztott „bor” olyan pozitív hatásokkal bír az egészségünkre, melyek segítségével akár a cukorbetegség tüneteit is enyhíthetők. Megelőző állatkísérletek során a fekete áfonya csökkentette a vizsgálathoz felhízlalt egerek vércukorszintjét. Ez az eredmény annyira felkeltette Elvira de Meja, a University of Illinois Táplálkozástudományi Tanszékének ételkémikusa és kollégái figyelmét, hogy saját kutatásba kezdtek, vajon az áfonyából és szederből készült alkoholmentes italoknak van-e potenciális vércukorcsökkentő hatása. Már az is régebben bizonyításra került, hogyha az áfonyát vagy a szedret alacsony hőmérsékleten erjesztik, megnő az antocián-tartalma. Az antociánok egy olyan pigmentcsoport melyet bizonyos növények és gyümölcsök tartalmaznak. Számos funkciójuk mellet bizonyítottan növelik az inzulinérzékenységet, csökkentik a vércukorszintet és növelik az inzulinkiválasztást.

Tanulmányukban De Meja és csapata hőkezelési eljárással megnövelt antocianin-tartalmú áfonya – és szederkivonatot adtak a felhízlalt egerek egy részének, egy másik részük egy antidiabetikus gyógyszert, Sitagliptint kapott, a harmadik csoport pedig sima vizet. A legjobb vércukoreredményt a megnövel antocianin-tartalmú áfonya-és szederlevet fogyasztó egerek mutatták, meglepően még a Sitagliptint fogyasztó csoporténál is jobbat. Bár az áfonyából és szederből készült borok nem helyettesíthetik a cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszereket, jó irányba terelhetik a betegek napi gyógyszerbeviteli mennyiségét. Gyógyszerekből pedig bármilyen fontosak és biztonságosak is, mégis az a legjobb, ha a lehető legkevesebbet kell szednünk.