MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az adriai szigetvilág gyöngyszeme

Az adriai szigetvilág gyöngyszeme

utazasielmenyek.hu

A dalmát szigetek part mellett húzódó füzérébe illeszkedő Korcula Dubrovnik közelében található.

A 17 ezres lakossággal bíró sziget különös hangzású neve az ógörög Μέλαινα Κόρκυρα [Melaina Korkyra] kifejezésből ered, ami annyit tesz, hogy „Fekete Korfu”. A sötétzöld fenyvesekkel borított mediterrán sziget nemcsak ezzel a görög vonással rendelkezik, ugyanis a legenda szerint Anténór, az egyik trójai hős alapította a névadó városát is.

A 279 négyzetméteres sziget komppal és katamaránnal egyaránt megközelíthető, de Vela Luka felől egy betonút is összeköti a szárazfölddel. Az adriai kompok Dubrovnikkal, Splittel, Zárával és Fiuméval csatlakoztatják Korčulát, de nyaranta az átellenben fekvő olasz tengerparti városkákba is indulnak hajójáratok. A sziget nyugati és keleti felét, Vela Lukát és Korculát egy betonút köti össze egymással. A szigeten belül a legegyszerűbb a helyi buszjáratokkal közlekedni.

A sziget már az őskor óta lakott volt, de igazi jelentőségre akkor tett szert, amikor Korfuról érkező görög gyarmatosítók alapítottak városokat és kereskedelmi csomópontot a szigeten. Korcula alapítója a helyi hagyományok szerint Anténór, az egyik trójai hős volt. Ebből az időszakból több lelettel, köztük a legrégibb eredetű horvát írott kőemlékművel is találkozhatunk Korcula városi múzeumában. A görögöket a rómaiak, majd a népvándorlás idején az avarok, végül a szlávok követték, de a terület állt Bizánc és Velence uralma alatt is. Az egyik helyi legenda szerint Marco Polo is itt született egy kereskedőtelepen. A viharos múltú, hol az egyik nagybirodalomhoz, hol a másikhoz tartozó sziget végül 1991-ben lett az önálló Horvátország része. A Vela Spila barlangban több ősemberekkel kapcsolatos leletre, de római villákra is rábukkantak az ásatások során.

A szigeten született a 17. században Petar Kanavelić költő, aki elsősorban szerelmes dalai és epikus versei miatt vált híressé, ma pedig a horvát irodalom nagyjai között tartjuk számon. De innen származik egy másik országszerte népszerű horvát énekes, Oliver Dragojević is.

Korcula főbb látnivalói a hasonlóképpen elnevezett városban találhatók. A két nagyobb bástyáról és a városfalról szép panoráma nyílik az Adriai-tengerre, de itt kapott helyet a tetszetős külsejű bírósági loggia is. A szigeten járva semmiképpen se hagyjuk ki a 13-15. század között épült gótikus Szent-Márk katedrálisban található, világszerte ismert, Jacopo Tintoretto által készített oltárt sem. Az oltáron található jelenet azt ábrázolja, amint Szent Márkot bemutatják Szent Hieronymusnak. Az oltár mellett még számos más műkinccsel is rendelkezik a templom. A dóm mellett áll a Püspöki Palota is, ahol egyháztörténeti kiállítást rendeztek be. A közelben található még a Gabrielis-palota, ahol pedig a Városi Múzeum kapott helyet. A másik fő látványosság a szigeten Marco Polo állítólagos szülőháza, ennek valóságtartalmáról azonban eddig nem találtak meggyőző bizonyítékokat a kutatók. Mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a 13. századi világutazó, Kína újbóli felfedezője akár itt is születhetett.

Ha a kultúra is érdekel minket a strandolás mellett, akkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy több helyen zenei kíséret nélkül énekelnek a helyiek. Ezt az éneket klapának hívják és tulajdonképpen az a capella egyik lehetséges éneklési stílusa. A másik helyi jellegzetesség, a moreska már némileg látványosabb program. Ez a Korculán már hagyományossá vált kardtánc a 15. század folyamán jutott el Korcula szigetére Spanyolországból. A különleges öltözetbe bújt táncosok egy látványos előadás keretében egy keresztények és mórok közötti párbajt jelenítenek meg, amely egy elrabolt hölgy visszaszerzésért folyik. Általában július 29-én, a város patrónusa, Szent Tódor ünnepén szokták előadni egy látványos fesztivál keretében, de manapság egyre inkább kinövi magát az ünnep kereteiból.

Emellett különleges hangulata van az évszázados épületekkel teli óvárosnak is, amely a sziget egyik félszigetszerű nyúlványán helyezkedik el. Vela Lukán találunk néhány kisebb, de tetszetős kastélyt is, amelyek a 16. században épültek és aztán hosszú évszázadokig a helyi nemes családok birtokaiban álltak. Prizsba a nyaralni vágyók számára lehet ragyogó választás, hiszen minden apartman egyben panorámával is rendelkezik, a víz kristálytiszta, a környezet pedig üde zöld. Lumbarda homokos strandja miatt felkapott, ideális kisgyerekes családok számára, de itt vannak a legnagyobb üdülőövezetek is. Hajókikötője is nevezetes.