MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Avokádós bagel, de aranyból

Avokádós bagel, de aranyból

roadster.hu

A különleges szendvicset a berlini Művészeti Héten mutatták be.

Két évvel ezelőtt Tim Bengel már meglepte egyszer a berlini Művészeti Hét résztvevőit egyedi installációjával. Akkor Flower Skull Cemetery címmel készített alkotásában száz sírkövet helyezett egy, a berlini fal maradványainak közelében lévő üres ingatlanra. A márványköveket alakzatba rendezte és több ezer virággal vette körül, így a kompozíció felülről nézve egy hatalmas vörös koponyát formált. A sírköveken pedig ilyen feliratok álltak: „Próbáltam lenyűgözni azokat az embereket, akiket nem szerettem”, illetve „Csak egyszer éltem. LOL”.
Az idei berlini Művészeti Hét szeptember 15-én, szerdán kezdődött, Bengel pedig bemutatta legújabb munkáját, ami minden szempontból figyelemre méltóra sikerült.
Az alkotást ugyanis egy igazi bagellel kezdte, amelyben öt paradicsomszelet, öt hagymakarika, öt szelet avokádó és tíz levél rukkola volt.
Miután alaposan megvizsgálta a bagel formáit, 3D-s nyomtatóval újraalkotta azokat, majd az egészet több mint 300 ezer euró (kb. százmillió forint) értékű folyékony aranyba öntötte. Tette mindezt azért, mert szerinte ennél az anyagnál semmi sem lehet alkalmasabb az „avokádó kulturális jelentőségének megragadásához”.
A huszonkilenc éves művész célja az volt, hogy a jelenlegi kulturális légkör egyik aspektusából kiindulva megtalálja a millenniumi generáció szimbólumát, amelyben egyszerre jelenik meg az internet, a közösségi média, az egészséges életmód, a „turbokapitalizmus” és a zöld forradalom. A választ pedig az avokádós bagelben találta meg.
A Who Wants to Forever Live című alkotás – amelyet hamarosan az Art Miamiban is kiállítanak – a Galerie Rother-en keresztül lesz megvásárolható 2,5 millió euróért.