MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Autóval Európa legszebb útvonalain

Autóval Európa legszebb útvonalain

startlap.hu

Nincs még egy olyan utazási élmény, mint az autókirándulás.

A hajóval, vonattal vagy repülővel való utazással ellentétben az országúti utazás során mi magunk irányíthatjuk a sorsunkat – megállhatunk és bámészkodhatunk, eltévedhetünk, lejátszási listát választhatunk, harcolhatunk a navigációs rendszerrel, a parkolóhelyekkel és egymással. Nem véletlenül van annyi utalás az utakra; annyi road-trip film és dal, a Thelma & Louise-tól Willie Nelsonig. Különösen csábító ez egy év bezártság után. Ha készen állsz rá, hogy útra kelj, íme, az öt legjobb európai autókirándulás. Jó vezetést!

 A Szent Gotthárd és az Oberalp-hágó (Svájc)

Svájc maga egy óriási autókirándulás lehetne, amely csak arra vár, hogy nekivágjunk. Két leglátványosabb hágója Andermatt sívárosában találkozik, amely reneszánszát éli, mióta 2013-ban megnyílt a szuper-luxus Chedi szálloda. Az olasz nyelvű völgyben fekvő Biasca városától délre a Gotthárd-hágó meredek hajtűkanyarok sorozatában emelkedik ki a sziklás hegyek közül.

Érdemes Andermatton keresztül a Schöllenen-szurdokba a régi Ördöghídon átkelni, amely nevét onnan kapta, hogy a helyi pásztorok egykor úgy vélték, olyan nehéz átvergődni a szurdokon, hogy azt kívánták, bárcsak az ördög építene átkelőt.

Ha azonban visszafordulunk Andermattba, és kelet felé vesszük az irányt, az Oberalp-hágó szintén csodálatos – hét mérföldnyi meredek, kanyargós út vezet a Toma-tóhoz, a Rajna forrásához, és minden kanyarban lélegzetelállító hegyi panoráma vár minket.

Mennyi időbe telik?

Ha mindezt be akarjuk járni, akkor egy olyan kétórás autózásra kell felkészülnünk, ha azonban inkább rohamtempóban lenyomnánk, hogy gyorsan kihúzhassuk a bakancslistáról és mehessünk végre tovább, akkor a két hágó közötti közvetlen távolságot 30 perc vezetéssel meg tudjuk tenni.

Achill-sziget (Írország)

A Wild Atlantic Way Írország teljes nyugati partvidékét lefedi: 2 400 kilométernyi, szörnyű szörfhullámok, gleccserfjordok és a Csillagok háborújára hajazó sziklák alkotta csoda, amely mellett a skóciai North Coast 500-as út egy vasárnapi kirándulásnak tűnik. Az Atlantic Drive a Mayo megye nyugati szélén fekvő zord Achill-szigeten csak ízelítőt nyújt.

Ez a vadregényes hely birkákkal, Írország legmagasabb tengeri szikláival, ősi kőfalvakkal és homokos strandokkal, mint például a Keem-öböl, amely egy melegebb napon szinte trópusi látványt nyújt.

Tengeri herkentyűlevesek és Achill-i bárány szerepelnek az étlapokon az olyan helyi vendéglátóhelyeken, mint a Gielty’s, és gyakran van élőzene a hangulatos kocsmákban, például a kicsi, ódon, kőből épült Lynott’s-ban vagy a tengerre néző McLoughlin’s-ban. A szálláshelyek általában otthonosak, mint például a homokos öbölre néző 200 éves Beach Cottage Dugortban.

Mennyi időbe telik?

A szigetet le lehet tudni két óra, de két nap alatt is, attól függ, mennyire fog meg minket a látvány és az életérzés, aztán ha kedvet kapunk a Wild Atlantic Way mind a 2 400 kilométeréhez, akkor elleszünk még egy darabig Írországban.

Transzfogarasi út (Románia)

A romániai transzfogarasi út mindössze 90 kilométer hosszú, és a Déli-Kárpátokban fekvő Fogarasi-havasokban található hó miatt gyakran június végéig le van zárva – de a transzfogarasi út a történelmi Argyasudvarhelytől a magasan fekvő Bilea-tó felé kígyózó szerpentinjeivel versenybe szállhatna az észak-olaszországi Stelvio-hágóval, az Európa legmenőbb útszakasza címért.

Az 1970-es években Ceaușescu építtette, hogy katonai előnyt biztosítson magának egy esetleges szovjet invázió esetén, és állítólag több százan haltak meg „Ceaușescu hülyeségének” építése közben, mialatt gyakran dinamittal kellett tátongó alagutakat robbantaniuk a hegyekben.

A brutális diktátor nem a 21. századi látogatókra gondolt, de az út csodálatos látnivalókkal köti össze a déli Havasalföldet és az északi Erdélyt.

Mennyi időbe telik?

Ez nyilván attól függ, hogy mennyivel merünk menni a szerpentineken, de annyira nem kell kapkodni, hiszen ha délnek átmegyünk rajta, akkor egyszer onnan ugyanerre vissza is kell jönnünk. Kényelmesen és biztonságosan vezetve olyan másfél óra alatt megjárható a táv.

1-es út (Izland)

Izland Európa egyik legnagyszerűbb autókirándulós főhadiszállása, és nagyon sok minden szól amellett, hogy az egész országot körbekerítő 1-es útvonalat végig kell járni. Ha azonban csak egy szakaszon indulna el, válassza az északi Arctic Coast Wayt (vagy ahogy a helyiek hívják, a Norðurstrandarleið-t), amely rendelkezik az ország valamennyi jellegzetességével, tehát gejzírekkel, zuhatagokkal, de kevesebb turistával futunk itt össze, mint az Aranykörnél és a déli partvidéken.

A tengerparti útvonal a nyugati kis Hvammstangitól a keleti Bakkafjordurig tart, de ha szorít az idő, akkor lehet, hogy csak Husavikig, a bálnaleseiről híres városig menjünk el.

Az utazás a tiszta természetbe való menekülésről is szólhat – talán megállhatunk a Deplar farmon a szélfútta Troll-félszigeten, ahol a lovak száma meghaladja az emberekét, és egy kitérővel a Dettifosshoz, egy nagy, fülsiketítő vízeséshez, amely Európa második legerősebb vízesése (a svájci Rajna-vízesés után). De valójában ez az út nem a látnivalókról szól, hanem arról, hogy elmerüljünk a végtelen tájakban, a földrajzi csodákban, és azon tűnődjünk, vajon miféle őrült természeti erő hozta létre mindezt. Persze mindehhez hozzá kell tenni, hogy azon nem kell elkezdenio gondolkodnunk, hogy miként rángassuk el az autónkat Izlandig, egyszerűbb, ha helyben bérelünk egyet.

Mennyi időbe telik?

Ha bevállaljuk a teljes körutat, az eltarthat akár 8-9 órán át is, az se baj, ha több etapba osztjuk be és itt-ott megszállunk egy éjszakára.

Barcelona-Montpellier (Spanyolország – Franciaország)

A Barcelonából Montpellier-be vezető út egy tengerparti kirándulás és kulturális kupálódás egyben. A Costa Brava spanyolországi szakasza a Michelin utáni kreatív gasztronómiai forradalom helyszíne volt, először Ferran Adria El Bulli nevű helyével, majd a Roca testvérek El Celler De Can Roca éttermével.

A szép, kékben játszó tengerparti város, Cadaques inspirálta Mirót, Picassót, Duchampot és különösen Dalí-t, akinek itt volt az otthona; míg a határ túloldalán fekvő Collioure-ban Braque, Matisse, Derain és a többiek hozták létre a fauvizmust.

Ami még fontosabb, hogy Girona macskaköves városától a tengerparti Cadaques-ig gyönyörű az út, ahol minden fehérre meszelt és kobaltkék, mint például a művészi Hotel Villa Gala. Collioure-on és Perpignan szűk, citrusfélékben pompázó sikátorain túl a tengerparti városok átadják helyüket a kastélyoknak és a Languedoc borászatoknak, útban az elegáns kecses, régi épületeiről híres Montpellier felé.