MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Autós videó és rendőrségi fellépés

Autós videó és rendőrségi fellépés

hvg.hu

Mikor indít eljárást a rendőrség egy autós videó alapján? Itt a válaszuk.

Akár videófelvétel alapján is indulhat eljárás a szabályszegő autósok ellen, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell. Ez derült ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) válaszából, melyet az InfoStartnak adtak, miután az InfoRádió híroldala egy konkrét, többszörösen is szabálytalan autós esete kapcsán kért tájékoztatást. Arra voltak kíváncsiak, hogy a rendőrség mikor indít eljárást a videóra vett szabálytalanságok esetében.

Az ORFK válaszából kiderül, hivatalból eljárást indul, ha rendőrség a látókörébe került videón súlyos szabályszegés vagy bűncselekmény gyanúját felvető esemény látható. A kisebb súlyú ügyekben viszont nem minden esetben indul automatikusan eljárás, mert ehhez legalább négy feltételnek teljesülnie kell:

  • látható legyen a konkrét szabálysértés;
  • kiderüljön, hogy egyáltalán Magyarországon történt-e az eset, mert a magyar hatóságok csak a határokon belül járhatnak el;
  • azonosítható legyen a pontos helyszín;
  • a felvétel készítésének idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés. A videón látható időkód nem elég, mert az manipulálható.

Korábban a hvg.hu is írt a fedélzeti kamerás videókról, melyek készítőinek többsége nincs tisztában azzal, hogy amekkora áldás egy autós kamera, annyira pórul lehet járni az óvatlanul kiposztolt videókkal.

A megkérdezett jogászok szerint van néhány fontos és követendő tanács, hogy jogszerű magatartást folytassunk ezekkel a videókkal. Az elkészült felvételeket például nem szabad nyilvánosságra hozni a személyes adatok felismerhetetlenné tétele nélkül – például bármely online felületre történő feltöltéssel vagy bárki részére továbbítással. A felvételeket – további felhasználás hiányában – öt munkanap elteltével törölni kell, például ha a kisebb jelentőségű közúti balesetet követően a felvétel készítője semmilyen eljárást nem kíván indítani, vagy a megindított eljárásban a felvételek bizonyítékként történő felhasználását megtagadják.