MENÜ
2018. december 10.
Judit
Au revoir (viszontlátásra) az iskolai mobilozásnak

Au revoir (viszontlátásra) az iskolai mobilozásnak

magyaridok.hu

A francia oktatási miniszter bejelentette, hogy teljes mértékben betiltják a mobiltelefon használatát az iskolákban.

Jean-Michel Blanquer szerint a már régóta lebegtetett tilalmat, illetve szigorítást 2018 szeptemberétől vezetik be – írja a Magyar Idők.
Az órák alatt eddig sem volt szabad használniuk a tanulóknak a mobilokat, a jövő tanévtől azonban tilos lesz maguknál tartaniuk az óraközi szünetekben és az étkezdében is. – Manapság a gyerekek nem játszanak a tízpercekben, csak az okostelefonjaikat bámulják. Ez pedig oktatási szempontból problémát jelent – mondja Blanquer.
Az azonban még nem világos, miként fogják betartatni a tilalmat. Olyan javaslatok is elhangzottak, hogy speciális szekrényekbe vagy dobozokba zárják el a készülékeket. A tanárok ugyanakkor attól tartanak, nekik kell majd ellenőrizniük, hogy senki sem szegi meg a szabályt. – Dolgozunk a tilalom bevezetésének kérdésén, különböző formákban működhet a dolog.
A telefonokra ugyanakkor szükség lehet oktatási célra is vagy vészhelyzet esetére – taglalja Blanquer. Az oktatási tárca vezetője úgy véli, a mobil- vagy tabletkérdés egészségügyi szempontból sem közömbös. – Fontos, hogy a hét év alatti gyerekek ne bámulják a képernyőket – mondja, hozzátéve: a tilalommal vissza lehetne szorítani az oly gyakori online zaklatást is a diákok között.
A teljes körű mobilhasználati tilalmat egyébként az általános iskolákban és az alsófokú középiskolákban vezetnék be 15 éves korig, a felsőgimnáziumok viszont nem lennének érintettek. Emmanuel Macron francia elnök még májusi megválasztása előtt megígérte, hogy betiltatja a mobiltelefonok használatát az elemi és középiskolákban.
A szakértők és a szakszervezetek egyidejűleg arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobilhasználat már most is be van tiltva a franciaországi osztálytermekben, bár egy kutatás szerint számos diák megszegi a szabályt. A tanárok is megosztottak a kérdésben. Némelyek szerint a mobil függővé és fegyelmezetlenné tesz, ezenkívül kiválóan alkalmas egymás gyötrésére, őrületbe kergetésére.