MENÜ
2020. február 22.
Gerzson
Átszervezés várható: szakgimnáziumból technikum

Átszervezés várható: szakgimnáziumból technikum

hvg.hu

Megint átszabnák a szakképzést, emelnék a tankötelezettség korhatárát.

Nem sikerült vonzóvá tenni a szakképzést, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb változásokat vezetne be a rendszerben.

Hozzájutott egy, az innovációs tárca számára készült szakértői háttéranyaghoz a Népszava, amely szerint megint faragnának a szakképzés rendszerén, mivel annak reformja totális kudarc. Például 17 évre emelnék a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát.

A Szakképzés 4.0 című anyag Orbán Viktor szavait idéti, amikor a főbb célokat és a víziót mutatja be: "Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni". Ehhez azonban a készítők szerint elengedhetetlen a jól képzett munkaerő, hiszen a jövőben "az alacsony képzettséggel is betölthető, betanított, operátori munkahelyek száma" várhatóan nagy mértékben csökkenni fog.

A lap szerint a dokumentumban megállapítják, hogy a középfokú oktatásban a szakközépiskolák és szakgimnáziumok népszerűsége folyamatosan csökken, s "ha nem történik beavatkozás, akkor 3 év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnázium, 33 százalék körül a szakgimnázium és 13 százalék alatt a szakközépiskola beiskolázási aránya" – idézi a Népszava az anyagot, amely a szakképzés népszerűtlenségéért a pedagógusokat és a szülőket is felelőssé teszi.

Annak érdekében, hogy a túl magas keretszámmal rendelkező gimnáziumok ne szívják fel azokat a fiatalokat, akiknek a szakmai jövőképébe jobban illeszkedne a szakgimnázium, egyebek mellett

  • megújítanák az állami szakképző intézményeket a 10 éves időszakra kidolgozott "21. századi szakképző iskola" fejlesztési programmal, amelyre évente 50 milliárd forintot költenének.
  • orientációs évfolyamokat indítanának azok számára, akik az általános iskolából kompetenciahiányokkal, bizonytalan szakmaválasztással lépnének be a szakképzésbe.
  • az általános iskolából kihullók számára műhelyiskolákat, továbbá szakképzési roma szakkollégiumokat hoznának létre.
  • megújítanák az ösztöndíjrendszert, hogy a diákok "a gazdaság szempontjából fontos" szakmákat válasszák.
  • a szakgimnáziumokat technikummá neveznék át, a technikusi képzést pedig 5 évessé tennék.
  • a 12. év végén a 4 kötelező közismereti tárgyból tennének érettségit a diákok, nem kellene 5. választható tantárgyból levizsgázniuk. Az 13. év végén tett szakmai vizsga lenne egyben az ötödik érettségi tárgy.
  • speciális életpályamodellt alakítanának ki a szakképzésben dolgozó oktatók számára, akiknek a jövedelme átlagosan 30 százalékkal marad el a piaci bérektől.