MENÜ
2019. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam
Antibiotikumok korlátozása az állatgyógyászatban?

Antibiotikumok korlátozása az állatgyógyászatban?

agroinform.hu

Az emberek gyógyítására fenntartott antibiotikumok semmilyen körülmények között nem használhatók.

A tervezett intézkedés célja, hogy megőrizze az antibiotikumok gyógyító hatását a humán gyógyászatban, és megakadályozza a kórokozók rezisztenssé válását.
Az Európai Parlament nagy többséggel (583 szavazattal 16 ellenében és 20 tartózkodás mellett) egy tervet fogadott el az antibiotikumok állatgyógyászati használatának korlátozására – írja az agriland.ie. A nagy állattartó gazdaságok ugyanis sok esetben nem kizárólag a beteg állatok kezelésére, hanem a betegségek megelőzésére és az egészségesek teljesítményének fokozására használják fel ezeket a szereket.
A korlátozás azt jelenti, hogy az emberek gyógyítására fenntartott antibiotikumok semmilyen körülmények között sem, az egyéb ilyen szerek pedig csak állatorvosilag indokolt esetben – pl. fokozott járványveszély fennállásakor – használhatók állatok kezelésére.

A tervezett intézkedés célja, hogy megőrizze az antibiotikumok gyógyító hatását a humán gyógyászatban, és megakadályozza a kórokozók rezisztenssé válását, amely az orvosok szerint, Damoklesz kardjaként függ az emberiség feje fölött”.

A kórokozók rezisztenciájának kialakulását megakadályozandó, az ilyen, emberek számára fenntartott antibiotikumok kiválasztása az EU Bizottság hatáskörébe fog tartozni. A Bizottság egyben felszólítja az illetékes kutatóhelyeket új, lehetőleg tartós hatású antibiotikumok kidolgozására. Ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a harmadik országokból importált takarmányok mindenben megfeleljenek az uniós előírásoknak.