MENÜ
2019. augusztus 24.
Bertalan
Ami a védőoltások helyett jöhet

Ami a védőoltások helyett jöhet

24.hu

Teljesen megszűnhetnek a védőoltások.

Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a gyógyszer szállítását a testen belül, ezért sokkal hatékonyabban szívódik fel ott, ahol szükség van rá. Az egészhez ráadásul mindössze csak egy kis magnézium és titán-dioxid kell. Ha a klinikai kutatás jól sikerül, ezek akár ki is válthatják a védőoltásokat a mindennapokban.

Jelenleg nagyon kevés komoly betegségre használunk szájon át szedhető gyógyszert (ilyen például a tífusz és a kolera), ennek pedig az az oka, hogy sokkal kevésbé hatékonyak, mint azok a vakcinák, amelyeket injekciós tűvel juttatnak a szervezetbe. Az ilyen gyógyszerek gyakran gyorsabban kiürülnek, mint hogy hathatnának, vagy a gyomorsav lebontja őket, mielőtt még elérhetnék a beleket, ahol felszívódnak a szervezetben.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most egyedi módszert találtak arra, hogy felgyorsítsák a gyógyszer útját a testen belül, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a gyomorsavat átvészelve időben eljusson a belekig. A kutatók mini mesterséges motorcsónakhoz hasonlítják a módszert, de semmi műszer nem kell hozzá: mindössze egy mikroszkopikus mennyiség magnéziumból és titán-dioxidból.

Ez a két anyag a Futirism beszámolója szerint reakcióba lép a szervezetben található vízzel, így egy buborékos áramlatot hoz létre, ami felgyorsítja a magnéziumhoz és titán-dioxidhoz erősített gyógyszerhatóanyagot, és hamarabb elviszi a belekbe. Az egész mixhez már csak egy olyan membránt kell illeszteni, ami megvédi a gyógyszert a gyomorsavtól, és kész is a működő módszer. A kutatók az eredményeiket a Nano tudományos folyóiratban ismertették.

A klinikai kutatások még váratnak magukra, de a módszert már tesztelték egereken, méghozzá nagyon jó eredményekkel. Ráadásul a kutatók azt mondják, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal hosszabb ideig tartó immunválaszt is tudnak kiváltani, mint a vakcinák, ezért külön pozitívum lenne, ha ki lehetne váltani őket. A tűtől rettegőknek pedig igazi megváltás jöhetne.