Tam_Bau
MENÜ
2019. május 19.
Ivó, Milán
Álom helyett valóság: műanyaghíd

Álom helyett valóság: műanyaghíd

freedee.blog.hu

Egyre gyakoribbak a nagyméretű tárgyak, épületek stb. nyomtatásáról szóló tudósítások.

Sorra dőlnek meg a rekordok, monumentális printereket építenek, Amszterdamban például acélhíd készült 3DP technológiával. Még markánsabbá válik a trend, méretesebb és gyorsabb gépekkel még több gigantikus darabot láthatunk majd a közeljövőben.

E projektek egyike a világ legnagyobb műanyagnyomtatójával készülő első gyalogos műanyaghíd. A biztonságos és tiszta anyagokat fejlesztő Polymaker nemrég tett közzé felvételeket a Sanghaji Építőipari Csoport (SCG) 3D nyomtatójáról munka közben. A 15 méter hosszú és 5800 kiló tömegű híd 30 nap alatt készül el.
Kína és különösen Sanghaj az utóbbi években, évtizedekben monumentális épületeiről is nevezetes, az SCG élen jár, mert a világ második legmagasabb épületét, a Sanghaj Tornyot a csoport jegyzi.

Magát a printert a Shenyang Gépcsoport, az extrúder rendszert pedig a Coin Robotic hozta létre, 2,8 millió dollárba került az egész. A nyomtatóanyagot a Polymaker szolgáltatja.
Az ASA (akrilnitrit sztirol akrilát) az időjárás viszontagságainak és vegyi anyagoknak is ellenáll, kemény matéria, hőtanilag is stabil. Pontosan e tulajdonságai miatt választották ki. Öt méter hidat többféle anyagból, többféle összetétellel printeltek, és a Polymaker ezek után döntött az ASA mellett.
A printerrel óránként nyolc kiló anyag nyomtatható, a darabocskákat fapallókhoz ragasztották, amelyeket acéllal kapcsoltak össze, azaz az építők high-tech helyett végül low-tech megoldás mellett törtek pálcát.

A helyszín tökéletes választás: a tó felett átívelő gyalogoshidat megérinthetjük, rátámaszkodhatunk, megtapasztalhatjuk rajta a „3DP erejét”, ráadásul a legtöbb látogató valószínűleg e híd formájában lát életében először 3D nyomtatott tárgyat, és realizálja, hogy nem a jövőben, hanem nagyon is a jelenben, álom helyett a fizikai valóságban jár. Összességében, az SCG remek publicitást jelent a technológiának.