MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Alkotmányba vésték a nyugdíjkorhatárt a szomszédban

Alkotmányba vésték a nyugdíjkorhatárt a szomszédban

napi.hu

Szlovákiában immáron az alkotmány garantálja a nyugdíjkorhatárt.

Szűk többséggel csütörtökön jóváhagyta a szlovák parlament az alkotmány módosítását, így már garantált, hogy 2030-tól legkésőbb 64 éves korában mindenki elmehet nyugdíjba, a nők pedig gyerekenként fél-fél évvel korábban - tudósított a döntésről a pozsonyi Új Szó.

A módosítás nélkül még magasabb lett volna a nyugdíjkorhatár, így viszont a nyugdíjak alacsonyabbak lesznek, mert több nyugdíjas jut majd azokra, akik járadékából a járandóságaikat fizetik. A kormánypárt, a Smer többször elhalasztotta a módosításról való szavazást, mert nem volt meg a kellő támogatás, most is csak minimális többséggel, 91 szavazattal hagyták jóvá a képviselők a változtatást. Az alaptörvény módosításához 90 szavazat kell.

Az egyik képviselő azzal indokolta, hogy a javaslat mögé állt, hogy több mint 300 ezer ember írta alá a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetéséről szóló petíciót, tehát ez a kérdés előbb-utóbb a parlament elé került volna. Az elfogadott javaslatban nincs semmi katasztrofális elem, bár kétségtelen, hogy később komoly megterhelést jelent majd az állami költségvetésnek. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év és 6 hónap Szlovákiában.