MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Akkumulátorba tehetem...

Akkumulátorba tehetem...

raketa.hu

...a napelemmel megtermelt energiát, ha nem veszi át a szolgáltató.

Az áramszolgáltatók már nem sokáig lesznek kötelesek 1:1 arányban elszámolni a házi napelemes termelés és fogyasztás egyenlegét!

Az Európai Unióban 2024-től várhatóan megváltozik az úgynevezett háztartási kiserőművek elszámolási rendszere. Jelenleg a szolgáltatók egy oda-vissza mérő órán keresztül csak azt nézik, hány kilowattóra ment fel a hálózatra a napelemeinkből és hány kilowattórát fogyasztottunk el a hálózatról az elektromos berendezéseinkkel. A különbséget évente egyszer kell rendezni: ha túlfogyasztásunk van, kifizetjük normál tarifával, ha túltermelésünk, azt kifizeti a szolgáltató (nyomott, a hálózati költségektől megtisztított nettó energiaáron).
Ha a szolgáltató 2024-től már nem fogja egy-az-egyben elszámolni a termelést, akkor sincs minden veszve, csak kell egy akkumulátor a házba, amibe eltároljuk a nappal, jó időben termelt energiát, amit aztán felhasználunk éjjel, vagy borús napokon.
A 2024 utáni házi napelemes rendszerek telepítése előtt a mainál jóval nehezebben megválaszolható kérdés lesz, hogy mekkora kapacitású rendszert érdemes kiépíteni.
Mai számítások szerint, ha az éves fogyasztás például 6000 kWh, akkor a mi klímánkon egy 6 kilowattos rendszerrel lehet kinullázni a villanyszámlát.
De 2024 után szinte biztosan be kell kalkulálni egy energiatárolót is a rendszerbe, ennek a méretezése viszont sok változótól függ. Benne lesz a számításban a napi fogyasztás eloszlása, hogy van-e a termelés idejére tervezhető felhasználás is (mondjuk egy időprogramozott vízmelegítő, okosan bekapcsolt háztartási nagyfogyasztók), illetve szeretnénk-e nagy mértékben függetlenedni a hálózattól. Ha az elszámolás rendszere megengedi, az sem kizárt, hogy az otthoni akkunak csak egy dolga lesz: a napi termelési csúcsban eltárolt energiát a számunkra legjobb tarifával számolt fogyasztási csúcsban feltölteni a hálózatra.
Bár a szabályozási környezet Európában még ki sem alakult, az ipar máris száz százalékig felkészült a lakossági háztartási energiatárolók iránti kereslet kielégítésére. Számos gyártó kínál már kész termékeket, igényes dizájnnal, hosszú garanciaidővel.