MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Akiknek egy év alatt közel 70 százalékkal nőtt a fizetése...

Akiknek egy év alatt közel 70 százalékkal nőtt a fizetése...

hvg.hu • fotó: veszpresszo.hu

Nagyon elszakadt egymástól az átlagbér és a képviselők fizetése Magyarországon.

Az utolsók között nyúlt hozzá a kormány a parlamenti képviselők fizetéséhez. Az alapilletményt 18,5 százalékkal emelték meg, amit a Fidesz-kormány úgy kommunikált, hogy az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja a parlamentben végzett munkával arányos lett. Idén márciusban jött az újabb emelés, ahogy az Mfor fogalmaz, ezzel egy év alatt gyakorlatilag 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett.

A magyar képviselői fizetések emelkedése Európában is versenyképes, főleg, ha a magyar minimálbérrel vagy az átlagos bruttó bérrel hasonlítjuk össze ebben a viszonylatban. Miközben e két utóbbi kategóriában az európai sereghajtók a magyar összeg (egyaránt az ötödik legalacsonyabb), a képviselők bruttó havi tiszteletdíja ennél egy fokkal előkelőbb helyen áll. Egy – a parlament honlapján nemrég közzétett – összegzés szerint Európában a havi 3083 euró a hatodik legalacsonyabb alapjuttatás. Magyarországnál kevesebbet Lengyelországban, Horvátországban, Lettországban, Spanyolországban és Szlovákiában kapnak a képviselők.

Érdekes megnézni, hogy a politikusi fizetések hogyan viszonyulnak az országokban jellemző átlagfizetéshez. Bár Magyarországon alapvetően a mindenkori átlagbérhez kötik a képviselői alapilletményt, Európa-szerte akadnak más gyakorlatok is. Van, ahol házszabályi rendelkezésben határoznak a juttatásokról, mások hozzánk hasonlóan az átlagbérhez kötik azt, és megint máshol egy fix alapilletményt szoroznak fel a betöltött tisztségekhez rendelt szorzókkal.

Éppen ezért különösen beszédes lehet, hogy az eltérő gyakorlatok fényében a magyar képviselők alapjuttatása mennyire versenyképes. Nemzetközi viszonylatban vajon a képviselők munkája is annyira megbecsült-e, mint egy egyszerű átlagbérért dolgozó alkalmazotté? – teszi fel a kérdést az Mfor.

A Tradingeconomics segítségével ezért összegyűjtötték az európai országok friss átlagos havi bruttó keresetét, majd ennek arányában meghatároztuk a képviselői fizetéseket. Az így kapott rangsor alapján pedig kiderül, hogy a magyar képviselők juttatása az országban jellemző bérszínvonalhoz mérve sokkal versenyképesebb. Ezzel pedig már az európai középmezőnyben a magyar politikusi fizetés.

A képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.