MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ahol Verne gépelefántján utazhatnak

Ahol Verne gépelefántján utazhatnak

travelo.hu

A francia város, ahol Verne legbizarrabb találmányait is kipróbálhatja.

Ha valaki úgy jár Nantes-ban, hogy előtte fogalma sem volt róla, hogy Jules Verne a francia város szülötte, akkor is elég hamar le fog esni neki a tantusz. Nantes ugyanis roppant büszke egykori lakosára, és ennek számtalan módon tanújelét is adja. Többek között úgy is, hogy nem egyszerűen csak emlékszik a múltra, hanem élővé teszi Verne történeteit. És ez utóbbit vehetik szó szerint: az író rajongói itt lépegető gépelefántban utazhatnak, a gyerekek pedig olyan körhintába ülhetnek be, amelyen a szokványos pónikat és űrhajókat izgő-mozgó tengeri lények, például géppolipok helyettesítik.

A "KÜLÖNLEGES UTAZÁSOK" NANTES-BÓL INDULTAK

Nantes és Jules Verne alakja összefonódik, és ha valaki járt már a francia városban, az tudja, hogy itt az írónak bizony komoly kultusza van. A képlet egyszerű: Jules Gabriel Verne itt született 1928. február 8-án, majd itt töltötte gyermekkorát is. Regényei egészen fantasztikus sikereket hoztak neki, és szülővárosa több módon is kifejezi tiszteletét a Kétévi vakáció, a 80 nap alatt a Föld körül és a Dél csillaga szerzője előtt. Sőt, ami azt illeti, nem is érik be az egészen hagyományos módszerekkel. Van Nantes-ban természetesen egy nagyon jó Verne múzeum, de ezen a ponton azért egy kicsit tovább merészkedtek.

Verne fő műve kétségkívül a Különleges utazások című munkája, ami nem egy vagy két, hanem kapásból 54 regényből áll. Legizgalmasabb és legismertebb alkotásai kétségkívül ebbe a sorba tartoznak: holdutazásról, fantasztikus találmányokról szólnak, és a jövő képzeteivel vannak tele. Verne nem egy képzeletbeli szerkezete meg is valósult az évtizedek folyamán, ami pedig nem, azok nagy részét megalkották Nantes-ban, hogy bárki rácsodálkozhasson ennek az őrült zseninek a fantáziájára. Ami pedig nem jutott Verne eszébe, nos, azt kitalálták helyette. Épp most építik, és a látványtervek szerint nem kell szégyenkezniük a mester előtt. Mindjárt eláruljuk, hogy mi is ez a titokzatos találmány, de előtte haladjunk csak szépen sorban!

NANTES ♡ JULES VERNE

A Verne kultusz számtalan módon megnyilvánul a városban. Kezdve azzal, hogy egy komplett túrát állítottak össze azokból a helyszínekből, ahol Verne egyáltalán csak megfordult, egészen odáig, hogy a városi könyvtár az író összes kéziratát digitalizálta, így a szövegek eredetiben is bárki számára elérhetőek.

A Verne-túra egyik legfontosabb állomása az író múzeuma, azaz a Musée Jules Verne, ami egy nagyon hangulatos, család- és gyerekbarát intézmény. Tipikusan olyan hely, ahol a képzelet szabadon szárnyalhat, és nagyon szépen beleillik azoknak a múzeumoknak a sorába, ahol a felnőttek újra gyereknek érzik magukat.

Nagyon szép kollekció van első kiadású Verne-könyvekből, és sokféle interaktív megoldás létezik, amely a felnőtteket és a gyerekeket ötletesen vonja be Verne varázslatos világába. Akár ismerjük a történeteket, akár nem, a múzeum kedvet csinál ahhoz, hogy még jobban elmerüljünk az író világában. A múzeum egyébként már önmagában is nagyon hangulatos: a hófehér, vörös téglasarkos épület csak úgy ragyog a napfényben, az meg külön bónusz, hogy szobáiból a Loire folyóra lehet rálátni. A helyet 1978-ban nyitották meg, az író születésének 150. évfordulója alkalmából.