Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Ahol fizetnek, hogy odaköltözzenek

Ahol fizetnek, hogy odaköltözzenek

travelo.hu

A vidéki falvak, települések bármit megtennének, hogy állandó lakosokat toborozzanak.

Akárcsak Magyarország egyes vidékein, a világ sok országának kisebb településein is komoly méreteket öltött az elnéptelenedés, mivel rengeteg fiatal dönt úgy, hogy inkább városban szeretne élni. 

Molise, Olaszország

A Rómától keletre fekvő régió olajfa ligeteivel és gyönyörű, hegyekre néző kilátásával korábban virágzó, sűrűn lakott terület volt. Sajnos, csak az utóbbi öt év alatt közel tízezer ember hagyta el a vidéket. A regionális tanács kihirdette, hogy havonta 770 dollárnak megfelelő összeget fizet három éven keresztül bárkinek, aki a régióba költözik és kisvállalkozást nyit. A költözéssel járó költségekből is átvállalnak egy részt, valamint 27 000 dollárnak megfelelő összeget fizetnek azoknak az új lakosoknak, akik letelepednek náluk.

Curtice, Egyesült Államok

A Nebraska délnyugati részén lévő Curtice kisvárosában mára kevesebb, mint ezer ember lakik. A város vezetőinek határozott célja, hogy felvirágoztassák a gazdaságot, és egy stabilabb üzleti közösséget hozzanak létre. Ennek érdekében ugyan nem fizetnek annak, aki oda költözik, viszont ingyen lakást biztosítanak minden új lakó számára.

Saskatchewan, Kanada

A Nyugat-Kanadában található tartományt sokan csak prérinek csúfolják. Pedig rengeteg tavával és közel 300 000 négyzetmérföldnyi ingatlan területével tárt karokkal várja a fiatalokat. A városi tisztviselők már 2010 óta azzal csalogatják a friss diplomásokat, hogy 20 000 dollár összegű főiskolai tandíj-visszatérítést kapnak, ha úgy döntenek, hogy erre a tájra költöznek, és legalább egy évig ott is élnek.

Alaszka, Egyesült Államok

Szinte minden alaszkai kisváros toboroz lakosokat, mert a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően az állam egész területén fogynak az ottlakók. Az állami jogalkotó 1976-ban előterjesztettek egy ösztönző programot, ami lehetővé teszi minden legalább egy éve ott lakó számára, hogy bizonyos engedményeket kapjanak, így segítve a könnyebb megélhetést. Évente minden lakosnak 1250 dollárt fizetnek. A legnagyobb kifizetés 2008-ban történt, ekkor lakosonként a 3 270 dollárt fizettek.

Ponga, Spanyolország

Ha úgy döntene, hogy áttenné a székhelyét ebbe az ódon, hangulatos kisvárosba Spanyolország északi részén, akkor valójában Spanyolország legrégibb városának lakója lehetne. De bármennyire is történelmi város Ponga, itt is komoly problémát jelent az elnéptelenedés. A városnak kevesebb, mint 900 lakosa van, ezért az önkormányzat 3000 eurót fizet minden ott letelepedő fiatal párnak. Aki odaköltözik és családot alapít, minden gyermeke után további 3000 eurós támogatásra jogosult.