MENÜ
2019. június 19.
Gyárfás
Agrárképzések Napja Szekszárdon, a Csapóban

Agrárképzések Napja Szekszárdon, a Csapóban

Takács Zsuzsa

Érdemes a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést választani.

A sikeres szakmaválasztás lehetősége, mit jelent az agráriumban dolgozni? Mindezt megtapasztalhatták és megválaszolhatták az iskola- és pályaválasztás előtt álló általános iskolások Szekszárd-Palánkon, az AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hagyományos rendezvényén, az Agrárképzések Napján, amire október 4-én került sor az intézményben. Nagy érdeklődés mellett előadásokat, bemutatókat, kóstolókat tartottak, forgószínpad-szerűen mutatták be mintegy 240 résztvevő tanuló számára a Csapó által nyújtott képzési formákat, remélve, hogy minél többen középiskolásként térnek majd vissza. A sikeres program után a főigazgatót, Simonné Szerdai ZsuzsannÁT kértük szakmai értékelésre.

– Az Agrárképzések Napja programunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága, a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítá-
si és Foglalkoztatási Főosztályával közösen szerveztük meg – kezdte a főigazgató. – A megnyitót követően a tanuló előszerződésről, tanulószerződésről és együttműködési megállapodás előnyeiről tartott előadást Bakáné Gyurkovits Erika, az agrárgazdasági kamara szak-
képzési referense. Kiállítóként mutatkoztak be idén is az ágazatban kiemelkedő szerepet betöltő élelmiszeripari és agrárcégek, melyek képviselői egy-egy szakma jelentőségéről, szépségéről, valamint a sikeres karrier lehetőségéről beszéltek a gyerekeknek. A pékszakmát Dömény Zoltán, a Lavina Kft. cégvezetője mutatta be, a húsipari szakmákról az MCS Mohácsi Vágóhíd Zrt. Hr-munkatársa, Bürge Judit beszélt. Vesztergombi Norbert mb. termelési vezető a Tolnatej Zrt. képviseletében hozta közelebb a hallgatósághoz a tejipari szakmákat, míg a mezőgazdasági, növénytermesztő szakmák jelenéről és jövőjéről a Syngenta Kft. üzletfejlesztési és digitális agronómiai vezetője, Heitz Péter osztotta meg gondolatait a fiatalokkal.
– Ezek szerint már az iskolába jönnek a vállalkozások, hogy jól képzett munkaerőt találjanak?
– Igen, fontosnak tartják a szakmai rendezvényünket, hiszen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások, és szeretnének minél több fiatalt megnyerni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar számára. Ezért is örülünk annak, hogy a megye területéről 11 általános iskolából vettek részt 7-8. osztályos gyerekek a programon, akiknek a szállítását, utaztatását is magunkra vállaltuk. Hogy csak néhány települést említsek, Bogyiszlótól kezdve Dunaszentgyörgyön, Mórágyon át, Felsőnyékig, Iregszemcséig érkeztek osztályok a rendezvényre.

– Az Agrárképzések Napján az iskola a képzési hátteret mutatta be, a gyerekek idén is sok mindent próbálhattak ki a nap folyamán, ugye?
– Így van, élményt adtunk a gyerekeknek, mégpedig a Csapós diákok közreműködésével. Saját készítésű péksüteményeket kóstolhattak, őshonos állatokat ismerhettek meg a tangazdaságban. Bemutattuk az iskola húsüzemét és tankonyháját, gépkiállítás és traktorozás mellett önvédelmi bemutatóra is sor került.
– Összegezve mit tapasztalt, jönnek a fiatalok az agráriumba, van hajlandóság szakmát tanulni?
– Azt hiszem, először a szülőket kell meggyőznünk. Szeretnénk átadni azt az üzenetet, hogy érdemes a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést választani, mert ennek mindig lesz jövője. Egyre inkább tapasztaljuk, hogy a foglalkoztatók meg is fizetik a munkaerőt, ha valaki nem külföldön képzeli el a jövőjét, akkor itthon is megtalálhatja a számítását. Ezek többnyire fizikai munkák, azonban biztos, jól használható szakmák, melyek később továbbfejleszthetők. Ráadásul családias környezetben, jó légkörben tanulhatnak iskolánkban a diákok, tanárkollégáim nem csak a tantárgyakat, hanem egy életfelfogást is próbálnak átadni a gyerekeknek. 

Várjuk további nyílt napjainkra is a gyerekeket, szülőket:
November 17-én, szombaton 9-12 óráig
December 6-án, csütörtökön 9-12 óráig