MENÜ
2019. június 24.
Iván
Adóztatnák a vörös- és feldolgozott húsokat

Adóztatnák a vörös- és feldolgozott húsokat

hazipatika.com

Húsadó bevezetését sürgetik brit zöldpárti politikusok, szerintük így is fel kellene lépni az éghajlatváltozás ellen.

Ha a világ értékrendje nem változik meg rövid időn belül, brit zöldpárti politikusok szerint az éghajlatváltozás legrosszabb hatásaira kell felkészülni - írja az agrarszektor.hu. A politikusok az úgynevezett húsadó bevezetését sürgetik az Egyesült Királyságban, hogy így lépjenek fel a mezőgazdasági szektor szén-dioxid-kibocsátásának növekedése ellen.

Az Oxfordi Egyetem kutatói korábban már megállapították, hogy a vörös és a feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén. Részletek!

Az állattenyésztők - a szakemberek véleményével ellentétben - ugyanakkor szkeptikusak abban, hogy a húsadó bármilyen megoldást hozhatna.

Az ivóvíz is elfogyhat

Az állattenyésztés a vízellátásunkra is fenyegetést jelent. A Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet szerint 2050-re a világban elfogyhat az ivóvíz, ha az emberek nem csökkentik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását napi kalóriaszükségletük csupán 5 százalékára. Az SU-Eatable Life projekt, az Európai Bizottság három évre szóló kezdeményezése annak bemutatását célozza, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatásának jelentős ökológiai hatása lehet. Adatok bizonyítják, hogy kevesebb húsevéssel és kisebb mértékű élelmiszer-pazarlással az európai fogyasztók évi 2 millió köbméterrel csökkenthetik a vízfogyasztást, és évente mintegy 5300 tonnával mérsékelhetik a szén-dioxid-kibocsátást.