MENÜ
2021. március 4.
Kázmér
Adótitok lett a stadionok támogatása – az MSZP mellényúlt?

Adótitok lett a stadionok támogatása – az MSZP mellényúlt?

napi.hu

A Fidesz és a KDNP mellett a komplett MSZP frakció is megszavazta a kormány rapid törvénymódosítását.

Amely titkosítja az adókedvezmények nyilvánosságát.

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is adótitoknak minősítette az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében.

A parlament 138 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadta el adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatot, amelyet a kormány hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek. A szavazati arány meglepő, ugyanis 138 igen szavazat csak ellenzéki támogatással jöhetett össze.

A parlamenti adatok szerint a komplett MSZP frakció szállt be az alkalmi kormánykoalícióba - nyilvánvalóan tévedésből, hisz a javaslatot ők maguk is elutasították. A parlamentben a képviselők egy frakciótag vezénylete alapján szavaznak, a jegyzőkönyv vezetésével megbízott képviselő tévedhetett, az egész frakció meg ment utána. (A javaslat természetesen az MSZP-s szavazatok miatt is átment volna a parlamenten.)

A kormány tegnap terjesztette be a javaslatot, amely gyakorlatilag adótitokká minősíti az adórendszerből igénybe vett kedvezményeket és adófelajánlásokat. Az indoklás szerint adókedvezmény a privát szférába tartozik, nem része az államháztartásnak.

Elnézést kért az MSZP
Az MSZP tévedésből nyomott igent - olvasható a frakció közleményében. Az MSZP nem támogatja a társasági adókedvezmények (TAO) felhasználását titkosító törvénymódosítást. Ezt a Törvényalkotási bizottságban, a javaslat parlamenti vitájában, valamint sajtótájékoztatónkon is világossá tettük. Az MSZP Áder Jánoshoz fordul, hogy ne írja alá az adótörvények módosítását.
Az MSZP képviselői tévedésből szavaztak igennel a kormány TAO-pénzek eltüntetését célzó javaslatára. Az MSZP-frakció a tévedést már jelezte a parlament jegyzői irodájának, és a javaslatot elutasító szavazási szándékát jegyzőkönyvbe vetette.

A tévedésért elnézést kérünk - olvasható a frakció közleményében.