MENÜ
2019. árpilis 21.
Konrád
A vörösbort nem pótolja a mozgást, de kicsit segít

A vörösbort nem pótolja a mozgást, de kicsit segít

noinetcafe.hu • fotó: nbcnews.com

Ezzel az itallal csökkentheti az ülő életmód káros hatásait.

Bármilyen furcsán is hangzik, a FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a vörösbor egyik egészséges összetevője, a rezveratrol, megelőzheti azokat a káros hatásokat, amelyeket az űrutazás és az ülő életmód gyakorolhat az emberekre. A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában rezveratrolt kapó patkányokban nem alakult ki inzulin-rezisztencia, és nem csökkent a csontsűrűség.

Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője szerint rengeteg bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberi testnek szüksége van a testmozgásra, ez azonban néhányunk számára nem könnyen kivitelezhető. Az űrhajósoknak például az alacsony gravitációjú környezet szinte teljesen ellehetetleníti az edzést. A földön is lehetnek korlátozó tényezők, például betegség, sérülés vagy ülőmunka, amelyek megnehezítik a testmozgást. A rezveratrol nem pótolhatja a mozgást, de lassíthatja a leromlást addig, amíg újra lehetőség adódik az edzésre.

A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában naponta rezveratrolt adtak szájon át a patkányok kiválasztott csoportjának. Míg a kontroll csoportban az izomtömeg és izomerő csökkenését, inzulinrezisztencia kialakulását és a csontsűrűség csökkenését mutatták ki, addig a rezveratrolt szedő csoport nem mutatta ezeket a szövődményeket.

Weissmann szerint ha valaki nem lelkesedik a rezveratrol kiegészítők szedéséért, akkor sem kell elkeserednie. Az anyag természetesen előfordul a vörösborban, így ideális a koccintásra a Tejúton.