MENÜ
2019. augusztus 20.
Alkotmány ü., István
A világhírű hálózatkutató újévi fogadalma

A világhírű hálózatkutató újévi fogadalma

portfolio.hu

Egy újévi fogadalom után döntött úgy, hogy megválik a telefonjára telepített Facebook-alkalmazástól.

Barabási-Albert Lászlóról készített nemrégiben rövid riportfilmet az On The Spot, melyben a fizikus, a Harvard Egyetem professzora Csíkszeredába történő hazautazását követik nyomon. Ebben bevallja többek között, hogy egy újévi fogadalomként letöröltem a Facebookot. „Letöltöttem egy programot, ami mérte, hogy mennyi időt töltök minden applikációval egy nap és kiderült, hogy több, mint 1,5 órát töltök a Facebookon„.
„Pont azt az időt öli ki az életemből, amikor valami eszünkbe juthatna, a holtidőket, amikor az agyunk máson pörög, pedig ilyenkor jönnek az ötletek„ – tette hozzá.
Azt is elárulta, hogy éjszakánként zenére alszik el, és ez azóta vált erőssé, amióta megvan Alexa (az Amazon robotja – a szerk.), akinek meg lehet mondani az ágyból, hogy 15 perc múlva kapcsolja ki a zenét.
Arról is beszélt, hogy munkatársaival teljesen más szemszögből kezdték el megközelíteni a hálózatokat. Elismerte: számára a motiváció New York volt, itt érzett rá arra, hogy milyen óriási hálók működnek a város mögött, miközben erről nem igazán sokat tudunk. „New York utcáján elgondolkoztam azon, hogy lehetetlen véletlen hálók segítségével ilyen működő várost építeni„ – mondta.
A videó végén azt üzeni: amit megtanultam igazából a projektjeim alapján, hogy kitartóan kell próbálkozni.